İran'ın başkenti Tahran'daki Şehit Recai Üniversitesi'nde konuşan İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 'başörtüsünü düzgün takmadığı için' ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan protestolarda 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
İran Öğrenci Haber Ağı SNN'ye göre, Hacızade, 11 haftadır devam eden protestolarla ilgili olarak, "Elimde son veriler yok. Ama 300'den fazla kişi şehit oldu ve öldü" dedi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Hacızade'nin 'şehit' sözcüğüyle güvenlik güçlerini, 'öldü' sözcüğüyle de protestocuları kastettiği düşünülüyor.
İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade
"ÖLENLER BİZİM EVLATLARIMIZ"
Emir Ali Hacızade, "Kandırılarak bu eylemlere katılanlar karşı devrimci değil bizim evlatlarımız ve halkımızın bir parçası. Onlara gerçekleri anlatmalıyız" dedi.
Protestoları güç kullanarak bastıran İran yönetimi, hayatını kaybeden ya da yaralanan kişilerle ilgili açıklama yapmıyor.
Norveç merkezli 'İran İnsan Hakları Merkezi' adlı grup, protestolarda şimdiye kadar 60'ı çocuk 29'u kadın 448 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Fakat diğer insan hakları örgütleri gerçek sayının bundan çok daha yüksek olduğunu söylüyor.
AHLAK POLİSİ GENÇ KADININ ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞTU
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022 tarihinde 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Amini'nin cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmış ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.
Amini'nin ölümü ülke çapında eylemlere neden olmuş, kadınlar başörtülerini yakıp, saçlarını kestikleri videolar paylaşmaya başlamışlardı. Onlarca kentte "Zen. Zendegi. Azadi" (Kadın. Hayat. Özgürlük) sloganlarıyla yapılan protestolar, rejime yönelik en büyük meydan okumalardan biri olarak niteleniyor.
Öte yandan Asra Panahi'nin yanı sıra 17 yaşındaki Nika Shakarami ve 16 yaşındaki Sarina İsmailzade'nin ölümü de eylemlerinin büyümesinde etkili olmuştu. İranlı yetkililer bu iki gencin ölümünün de eylemlerle ilişkili olmadığını, gençlerin intihar ettiklerini ileri sürmüştü.
Ayrıca Güney Kore'de katıldığı bir turnuvada başörtüsü takmamayı tercih eden İranlı kadın atlet Elnaz Rekabi'ye de arkadaşlarının günlerdir ulaşılamadığı yönünde haberler sosyal medyada yer almıştı.