ABD'deki banka iflaslarının ardından İsviçre'nin 167 yıllık bankası Credit Suisse'in sıkıntıya girmesi küresel bir bankacılık krizi korkusunu artırmıştı. İsviçre'nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse, ülkenin en büyük bankası UBS tarafından 3 milyar İsviçre frangı karşılığında satın alınıyor. Satın almayı İsviçre resmi kurumlarının desteklediği ve İsviçre Merkez Bankası'nın da önemli miktarda likidite yardımı sağlayacağı açıklandı.
İsviçre'nin en büyük bankası UBS, kriz yaşayan Credit Suisse'i satın alacak. UBS, Credit Suisse'in satın alınmasında anlaşma sağlandığını açıkladı. Açıklamada, satın almanın UBS hissedarlarına önemli ölçüde sürdürülebilir değer katacağı ve bankanın küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendireceği belirtildi.
'İSVİÇRE'DEKİ SATIŞIN BEDELİ 3,23 MİLYAR DOLAR'
Satın alma görüşmelerinin İsviçre Maliye Bakanlığı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından başlatıldığına işaret edilen açıklamada, satın almayı İsviçre resmi kurumlarının desteklediği kaydedildi.
Açıklamada, Credit Suisse hissedarlarının sahip oldukları her 22,48 hisse karşılığında 1 UBS hissesi alacağı, bunun hisse başına 0,76 İsviçre frangı olduğu ve toplam alım bedelinin 3 milyar İsviçre frangı (yaklaşık 3,23 milyar dolar) olacağı belirtildi.
'MERKEZ BANKASI LİKİDİTE YARDIMI SAĞLAYACAK'
SNB'nin konuyla ilgili açıklamasında, UBS'nin Credit Suisse'i satın almasını desteklemek için önemli miktarda likidite yardımı sağlanacağı aktarıldı. Credit Suisse'in UBS tarafından satın alınmasıyla, finansal istikrarın güvence altına alınacağı ve İsviçre ekonomisinin korunacağı ifade edilen açıklamada, her iki bankanın da SNB'nin imkanlarına sınırsız erişime sahip olduğu ve buradan likidite temin edebileceği belirtildi.
Açıklamada, Federal Konsey'in Acil Durum Yönetmeliği'ne bağlı olarak, Credit Suisse ve UBS'in toplam 100 milyar İsviçre frangına kadar likidite yardım kredisi alabileceğine işaret edilerek, önemli miktarda likidite sağlanmasının her iki bankanın da gerekli finansmana erişimini sağlayacağı, bunun finansal sistemin istikrarına katkıda bulunacağı belirtildi.
'KÜRESEL EKONOMİ AKTÖRLERİ OPERASYONDAN MEMNUN'
Tarihi 'kurtarma operasyonu' küresel ekonomi aktörleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in kriz yaşayan Credit Suisse'i satın almasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsviçre makamlarının bugün finansal istikrarı desteklemek için yaptığı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesi kullanıldı. NTV'nin aktardığına göre ABD bankacılık sisteminin sermaye ve likidite pozisyonlarının güçlü ve ABD'nin finansal sisteminin dayanıklı olduğu vurgulanan açıklamada, uygulamalarını desteklemek için uluslararası muhataplarla yakın temas halinde olunduğu kaydedildi.
'FİNANSAL İSTİKRARIN SAĞLANMASI İÇİN ÖNEMLİ'
ECB Başkanı Lagarde tarafından yapılan açıklamada da "İsviçre makamlarının hızlı eylemini ve aldığı kararları memnuniyetle karşılıyorum. Bunlar, düzenli piyasa koşullarının yeniden tesis edilmesi ve finansal istikrarın sağlanması için önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Euro bölgesi bankacılık sektörünün, güçlü sermaye ve likidite pozisyonlarıyla dirençli olduğunu belirten Lagarde, her durumda politika araç setlerinin, gerektiğinde Euro Bölgesi finansal sistemine likidite desteği sağlamak ve para politikasının sorunsuz aktarımını korumak için tam donanıma sahip olduğunu ifade etti.
İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) yapılan açıklamada ise "Finansal istikrarı desteklemek için bugün İsviçre makamları tarafından açıklanan kapsamlı eylemleri memnuniyetle karşılıyoruz." ifade kullanıldı.
NE OLMUŞTU?
Bu hafta, ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı. İsviçre'nin en büyük ikinci bankası konumundaki 167 yıllık Credit Suisse'in en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatında hızla düşüş yaşanmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı. Credit Suisse'in SNB'den 50 milyar İsviçre frangı (54 milyar dolar) borçlanacağını açıklaması da piyasadaki paniği gidermemişti.