Hollanda kölelik geçmişi nedeniyle dünya çapında resmi özür dileyecek

Hollanda hükümeti, ülkenin kölelik geçmişi için 19 Aralık Pazartesi günü dünya çapında 8 ayrı noktada resmi olarak özür dileyecek.

BBC’nin haberine göre hükümet, kölelik için tazminat ödenmesi yerine, bu konuda farkındalığı artırmak için 200 milyon euro bütçe ayıracak. Hollandalı kamu yayıncısı NOS’un duyurduğu bu gelişme, Lahey’deki hükümet kaynakları tarafından da doğrulandı. Hükümet üyesi 7 bakan, 19 Aralık’ta eski Hollanda sömürgesi olan Surinam ile Karayipler’deki Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba ve Sint Maarten adalarına gidecek.

Hollandalı bakanlar, buralarda, ülkenin kölelik geçmişi nedeniyle, devlet adına resmi özür dileyecek. Başbakan Mark Rutte de, aynı gün Lahey’de özür açıklamasında bulunacak. Hükümetin resmi olarak özür dilemesi, Hollanda’nın, köleleştirdiği kişilerin yakınlarına doğrudan maddi tazminat ödemesi anlamına gelmiyor. Kölelik tarihi ile ilgili bir müze için de 27 milyon euro kaynak sağlanacak.

Hollanda Temsilciler Meclisi delegasyonunun Surinam, Curaçao ve Bonaire'e yaptığı geziden sonra, parlamento çoğunluğu, hükümetin resmi özür dilemesini istedi. Eylül ayında Surinam’ı ziyaret eden Hollanda Başkanı Rutte de, köleliğin kaldırılışının 150. yılı olan 2023'ün, tamamen köleliğin acısını kabul etmeye dönük etkinlikleri kapsaması gerektiğini vurguladı. Hollanda’da Amsterdam ve Rotterdam başta olmak üzere kölelik geçmişinde rol sahibi olan kentler, daha önce özür dilemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hollanda sömürgecilik geçmişini araştırdı: Yarım milyar euroluk gelir
2022 Dünya Kupası maçları başladı! FIFA Dünya Kupası maç takvimi
Hollanda, Senegal karşısında son anlarda bulduğu gollerle kazandı

Dünya Haberleri