Güney Kore’de yapılan seçimi muhalefet adayı Yoon Suk-Yeol, bir puandan az bir farkla seçimi kazandı. Böylece muhafazakâr cephe beş yıl sonra iktidara döndü.
Muhafazakârların dış politika, ekonomi ve enerji eksenlerinde köklü değişikliğe gitmesi öngörülüyor.
YÜZDE 0.8 PUANLA KAZANDI
Kıyasıya geçen yarış genel seçimler tarihinin en düşük farkıyla sona erdi. Oyların yüzde 48,6’sını alan Yoon, rakibinin yalnızca 0,8 puan önünde kaldı.
Çin’e ve Kuzey Kore’ye karşı şahin tutumuyla bilinen yeni başkan, Pyongyang yönetimine yakın ve somut tehlike arz ettiği takdirde önleyici saldırı yapılması gerektiğini savunuyor.
Önceki başkan Moon ise Pyongyang’la ‘barış’ politikası güdüyordu. Kim Yong-un’un liderliğindeki Kuzey’in son aylarda füze denemelerini sıklaştırdığı düşünülürse, önümüzdeki dönemde yarımadada gerilimin yükselme ihtimali az değil.
ÇİN POLİTİKASI DEĞİŞEBİLİR
Bloomberg HT’nin Asya temsilcisi Sadi Kaymaz’ın haberine göre, Güney Kore’nin eski başkan Moon döneminde Çin’e karşı yürütülen denge politikasının de terk edilme ihtimali var.
Yoon, Pekin’in son derece büyük öfkeyle karşı çıktığı Thaad füzelerine daha fazla ev sahipliği yapmak konusunda istekli. Çin’in kuzeyindeki olası füze atışlarını izleme ve tespit kabiliyetine sahip Thaad sistemi altı sene önce Güney Kore topraklarına yerleştirilmiş, fakat Pekin’in tepkisi üzerine sınırlı tutulmuştu.
Böylece Çin’e karşı Japonya, ABD, Avustralya, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin düzenlediği donanma tatbikatlarına Güney Kore’nin de iştirak etme ihtimali doğduğu belirtilen haberde, Seul yönetiminin, Çin’le ilişkilerdeki denge politikası gereği bu tatbikatlarda boy göstermekten çekindiği kaydedildi.
EKONOMİ VE GELİR ADALETSİZLİĞİ EN BÜYÜK SORUN
Yoon’u bekleyen en büyük sorunun gelir dağılımı adaletsizliği olduğu belirtilen haberde, Squid Game gibi dizilere kaynaklık eden büyük sorunun giderek ağırlaştığı belirtildi.
Hanehalkının borç yükünün gayrisafi yurtiçi hasıladan fazla olduğu ülkenin başkaneti Seul’da, son dört yılda ev fiyatları da katlandı. Reel gelir ise geniş halk yığınlar için yerinde saydı.
Bu çerçevede Moon’un uyguladığı sosyal politikaların başarısızlığa uğramış olması seçimlerin kaybedilmesinde temel etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Yoon’un reçetesi ise büyüme, bu doğrultuda hükümetin Chaebol olarak adlandırılan büyük holdingler ile barışması bekleniyor.
VERGİ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Güney Kore ekonomisinin omurgasını Samsung, LG, Hyundai gibi büyük gruplar oluştururken, bu grupların rekabet ve verimliliği bozup bozmadığı ise ülkedeki en ateşli tartışmaların başında geliyor.
Analistler, önümüzdeki dönemde kurumlar vergisinde indirim beklediği ülkede, Moon döneminde getirilen yüzde 25 oranındaki sermaye kazanç vergisinin kaldırılabileceği de konuşuluyor. Yoon’un piyasa dostu politikalar izleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Nitekim zafer konuşmasından öne çıkan cümleler arasında en dikkat çekeni, “Özel sektöre ağırlık vererek istihdam ve büyüye yaratacağım” ifadesi oldu.
Bu arada küresel risk iştahının da açık olduğu günde Seul Borsası yılın en yüksek primini yaptı. İnşaat, enerji, teknoloji ve savunma hisseleri kazançlara öncülük etti.
Büyük gruplara net fon girişleri dikkat çekti.
NÜKLEERDE YÜKSELİŞ
Diğer taraftan Yoon’un galibiyeti nükleer enerji hisselerinde de sıçramaya yol açtı.
Güney Kore’de de halkın ve iş dünyasının başlıca dertleri arasında elektrik maliyetleri bulunuyor.
Ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unun nükleer reaktörler aracılığıyla karşılanması gerektiğini savunan yeni başkanın tersine, mevcut iktidar ise nükleer santrallerin zamanla devre dışı bırakılmasından yanaydı.
Güney Kore nükleer enerji alanında ileri ülkeler sınıfında yer alıyor.