G7 ülkelerinin, Cornwall’daki zirveleri sonrasında hazırlanan bildiri kamuoyuna sızdırıldı.
Reuters'ın iddiasına göre, G7 ülkeleri isimi vermeden Çin yönetiminin Şincan’daki Uygur Türklerine uygulanan şiddet ve zulüm eleştirildi.
Bildiride, “ABD ve G7 partnerlerimizin küresel tedarik zincirinde zorla iş gücü olarak kullanılan ve devlet tarafından zorla çalıştırılan azınlık gruplarına karşı çok derin endişelerimiz bulunmaktadır. Özellikle Şincan’daki tarım, solar ve giyim sektörlerindeki bu tedarik zinciri endişenin kaynağıdır” denildi.
G7 liderleri cumartesi günü gelişmekte olan ülkelere Çin'in "Kuşak ve Yol" altyapı projesi girişimine rakip olabilecek yeni bir plan sunarak, Çin'in dünya üzerindeki artan etkisine karşı mücadele başlattı.
G7 zirvesi için bir araya gelen liderler, gelişmekte olan ülkelere yeni yollar, demiryolları, limanlar ve iletişim ağları gibi altyapı iyileştirmeleri yapmak üzere bir finansman planını onaylayarak, Çin'in mevcut planına daha iyi bir alternatif olacağını belirtti.
DSÖ'YE KOVİD-19'UN KÖKENLERİ HAKKINDA ŞEFFAF ÇALIŞMA ÇAĞRISI
G7 zirvesinde belirlenen ortak bildirinin taslağında, "Carbis Körfezi de dahil olmak üzere Şubat 2021'deki son görüşmemizden bu yana verilen taahhütler ile gelecek yıl boyunca 1 milyar doz aşı sağlanacak. Önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırmak için özel sektör, G20 ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağız" ifadeleri yer aldı.
G7, Kovid-19'un kökenleri hakkında DSÖ tarafından yürütülecek şeffaf ve bilime dayalı soruşturma çağrısında bulundu.
İki diplomatik kaynağın açıklamasına göre, ortak bildirinin kesinleşmiş taslağının zirvenin 2'inci gününün ardından cumartesi gecesi büyük ölçüde tamamlandığı belirtildi.