Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 yaşındaki Nahel M.'nin trafik polisinin "dur" ihtarına uymamasının ardından öldürülmesi sonrası salı günü başlayan gösteriler dün de devam etti. Çatışmalar nedeniyle bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Yasağın kapsamındaki banliyölerden, Paris'in güneybatısındaki Clamart kentine ek olarak, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde de gece saatlerinde sokağa çıkmak yasaklandı. Bu bölgelerde 3 Temmuz'a kadar akşam 9-sabah 6 arasında sokağa çıkılamayacak.
BBC'nin aktardığına göre; Paris'te tramvay ve otobüs seferleri de dün akşam 9'dan itibaren geçerli olmak üzere iptal edildi.
YARALI VE GÖZALTI SAYISI ARTIYOR
Çatışmalarda şimdiye kadar en az 170 polisin yaralandığı, 421 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gösteriler başka kentlere de yayıldı.
Yetkililer, ülke genelinde 40 bin polisin görevlendirildiğini fakat olağanüstü hal ilanını gerektirecek bir durum olmadığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kabinesini olağanüstü toplamasının ardından yaptığı açıklamada devlet kurumlarını hedef alan şiddet olaylarının meşru görülemeyeceğini söyledi.
ÇOCUĞU ÖLDÜREN POLİS TUTUKLANDI
Öte yandan dün, çocuğu öldüren polis memuruna cinayet suçlaması yöneltildiği ve memurun tutuklandığı açıklandı.
Adı Nahel M. olarak açıklanan çocuğun öldürülmesinin ardından çıkan ve iki gecedir devam eden olaylarda protestocular otomobilleri ateşe verdi, karakollara, okullara ve belediye binalarına molotof kokteylli saldırılar düzenledi.
Çatışmaların en şiddetli olduğu yer Nahel M.'nin öldürüldüğü, Paris'in batısındaki banliyölerden Nanterre oldu.
MACRON: HİÇBİR ŞEY ÖLÜMÜNÜ HAKLI GÖSTEREMEZ
Cumhurbaşkanı Macron, "Nahel iki gün önce öldürüldü ve bu bazı duyguları büyük oranda tetikledi. Genç bir adamın ölümüne eşlik eden bu duyguların sağduyu ve sükunetle karşılanması gerekir. Hükümet de bu çağrıda bulunuyor" dedi.
Macron, Nahel M.'nin öldürülmesinin ardından ilk yaptığı açıklamada olayı sert bir dille kınamış ve bunun "affedilemez" olduğunu söylemişti.
Marsilya'da gazetecilere açıklama yapan Macron, "hiçbir şeyin bir gencin ölümünü haklı gösteremeyeceğini" ifade etmiş ve Nahel M.'nin ailesine başsağlığı dileklerinde bulunmuştu.
HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: BU GENCİ ÖLDÜREN DEVLETİMİZ DEĞİL
Hükümet sözcüsü Olivier Veran da, "Dün gece yaşananlar adalet getirmek ya da yaraları sarmak gibi bir niyet taşımıyor, aksine cumhuriyetimize saldırıyorlar," sözleriyle protestolara tepki gösterdi.
Fransız BFMTV kanalına konuşan Veran, "Bu genç adamı öldüren devletimiz, cumhuriyetimiz değil, gözaltında olan devletimiz değil, yaşananların sorumlusu da polis değil" ifadelerini kullandı.
Veran, "Bir kişi yaşananlardan ötürü gerekli görülürse adalet önünde hesap verecek ve cumhuriyetimiz bunu garanti altına alıyor. Eğer bu kişi suçlu bulunursa da cezasını çekecek" dedi.
ELEKTRİK TESİSİNİ YAKTILAR
Nahel M.'yi öldürmekle suçlanan polis memuru, hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü ve savunma amaçlı olarak ateş açtığını ileri sürmüştü.
Nahel M.'nin öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde dün gece göstericiler Nanterre'de polise molotof kokteyli attı, bir elektrik tesisini yaktı.
Le Monde gazetesi, polisin Nanterre'den kısmen çekilmek zorunda kaldığını bildirdi.
KARAKOLLARA MOLOTOF KOKTEYLİ ATILDI
Sosyal medyada yayılan videolarda araçların yakıldığı, dükkânların yağmalandığı görülüyor.
Paris'te birçok karakola molotof kokteyli atıldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentinde de göstericiler polisle çatıştı.
Şehrin banliyölerinden Mons-en-Barœul'de Belediye Meclisi binası tahrip edildi.
Ülkenin batısındaki Rennes şehrinde ise ellerindeki meşalelerle Nahel M. için anma töreni düzenleyen 300 kadar kişi polis tarafından zorla uzaklaştırıldı.