On binlerce insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri Suriye'de de hasara neden oldu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yardımlarından dolayı "Arap kardeşlerimize ve dostlarımıza teşekkürü ihmal etmemeliyiz" dedi.
Esad, "Acı ve üzüntümüzün ortasında... facianın ilk saatlerinden itibaren yanımızda olan tüm ülkelere, ayni ve saha yardımlarıyla bölgede daha etkili olmamızı sağlayan Arap kardeşlerimize ve dostlarımıza teşekkürü ihmal etmemeliyiz" dedi.
El Cezire'de yer alan habere göre, ülkeyi kasıp kavuran yıkıcı savaş nedeniyle uluslararası alanda büyük ölçüde izole olan Beşar Esad, depremlerin başlamasından bu yana Arap diplomatlar tarafından ziyaret edildi ve Mısır, Ürdün ve Bahreyn de dahil olmak üzere bölgedeki birçok liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
YARDIMLARIN YARISI BAE'DEN
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Suriye ihtilafının başlamasından bu yana ilk defa Çarşamba günü Şam'ı ziyaret etti. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed de Esad'ı ziyaret etti.
İnsani yardımla dolu yaklaşık 120 uçak Suriye'ye indi. Yardımların yaklaşık yarısı 2018'in sonlarında Suriye ile bağları yeniden kuran Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi. Suudi Arabistan ayrıca Suriye'ye yardım taşıyan iki uçak gönderdi.
"FELAKET, YAPABİLECEKLERİMİZDEN DAHA BÜYÜK"
Suriye hükümeti, kontrol ettiği topraklarda ölü sayısının bin 414 olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler, diğer bölgelerde 4 bin 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Esad, "Felaketin büyüklüğü mevcut kapasitemizden çok daha büyük. Aylarca, yıllarca ekonomik, sosyal ve hizmetlerle ilgili karşılaşacağımız zorluklar, ilk günlerde yaşadıklarımızdan daha az önemli değil” dedi.
"ESAD, KONTROLÜ DIŞINDAKİ BÖLGELERE YAPILAN İNSANİ YARDIMLARI, CEZALANDIRMAK İÇİN KULLANIYOR"
Yine de birçok eleştirmen, Esad'ın, Şam'ın kontrolü dışındaki bölgelerini cezalandırmak için yıllar boyunca insani yardımı silah olarak kullandığını iddia etti.
Geçen haftanın başında gerçekleşen depremlerden sonra bile, yardım ÖSO'nun kontrolündeki kuzeybatıya çok yavaş aktı. İlk BM insani yardım konvoyu, 9 Şubat'ta açık olan tek sınır noktası olan Bab al-Hava'dan geçti.
"BM'NİN KARARI ESAD'A SİYASİ KAZANÇ SAĞLADI"
İnsani yardım taşıyan bir BM konvoyu, Esad’ın Türkiye'den iki geçiş kapısının kullanılmasına izin vermesinin ardından, depremden tam 9 gün sonra Bab al-Salam'dan geçti.
BM'nin, Türkiye ve Suriye muhaliflerinin kontrolündeki bölgeye geçiş için Esad'dan izin alması, bölgede faaliyet gösteren Beyaz Miğferler tarafından eleştirilmişti. Reuters'e konuşan gönüllüler, BM'nin yardımlar için Şam'dan izin istemesinin Esad'a siyasi kazanç sağladığını belirterek, "BM'nin ne yapmaya çalıştığını anlayamıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.