Birleşmiş Milletler ve yerel kaynaklar, Bangladeş'in güneyindeki Arakan Müslümanlarının kaldığı kampta dün çıkan büyük yangının binlerce mülteciyi evsiz bıraktığını bildirdi.
Bölgede itfaiye yetkilisi olan Emdadul Haque, mülteci kampının bulunduğu Cox's Bazar şehrindeki Balukhali'de can kaybının bildirilmediğini söyledi.
Bangladeş'teki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, sosyal medyada Arakan mülteci gönüllülerinin destek sağlayarak yangına müdahale ettiğini belirtti.
Rohingyalar olarak da bilinen 1 milyon 300 bin Arakan Müslümanları, son on yıl içinde, Myanmar ordusunun başlattığı acımasız saldırılar nedeniyle Bangladeş'e sığınmıştı. Associated Press'in bildirdiğine göre, sadece Ağustos 2017'den itibaren sınırı geçen yaklaşık 740 bin Rohingyalı Müslüman var.
'DÜNYANIN EN ÇOK EZİYET GÖREN ETNİK GRUBU ROHİNGYALAR'
Myanmar'daki koşullar, 2021'deki askeri darbeden bu yana daha da kötüleşti ve mültecileri geri gönderme girişimleri başarısız oldu. Arakan soykırımından kaçan Rohingyalı Müslümanlar, Bangladeş ve Myanmar dışında; Pakistan, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan'da yaşıyor.
Birleşmiş Milletler 2015'te, Rohingyalar'ın dünyanın en çok eziyet gören etnik grup olduğunu bildirmişti.
Geçen yıl ABD yetkilileri, ordunun etnik azınlığa karşı sistematik bir kampanya yürüterek sivillere yönelik kitlesel vahşet iddialarını doğrulamasının ardından, Myanmar'da Rohingya'ya yönelik zulmün soykırım anlamına geldiğini söyledi. Çoğunluğu Budist olan Myanmar'da Müslüman Rohingyalar, vatandaşlık ve diğer birçok haktan mahrum bırakıldığı için yaygın bir ayrımcılıkla karşı karşıya.