25'ten fazla ülkeden 200'den fazla delege, kurultayın önümüzdeki üç yıllık yönetim kadrosunu seçmek için Çek Cumhuriyeti'nin başkentinde toplanacak. 7. Genel Kurul delegelerine, Uygur soykırımındaki son gelişmeleri diğer topluluklardan, sivil toplumdan, parlamento üyelerinden ve ulusal hükümetlerden temsilcilerin yanı sıra önde gelen akademisyenler ve hukuk uzmanlarıyla birlikte değerlendirecek.
DUK başkanı Dolkun İsa, "Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Genel Kurul’a hazırlanmak için gece gündüz çalıştık. Diasporadaki Uygur halkına, kendilerini kimin temsil edeceğini seçme hakkı Çin hükümeti tarafından elinden alınan Doğu Türkistan'daki Uygurların aksine demokratik araçları sunabilmemiz çok önemli” dedi.
Konferans ve toplantı, DUK, Uygur İnsan Hakları, Demokrasi Merkezi ve bir Çek sivil toplum kuruluşu olan İnsan Hakları Forumu tarafından ortaklaşa düzenleniyor.
11 Kasım akşamı, Uygur krizine ilişkin bir kitap fuarı ve serginin de yer alacağı bir karşılama resepsiyonu ve akşam yemeği ile etkinlik başlayacak.
12 Kasım'da Çin'deki kamplardan sağ kurtulanları, önde gelen akademisyenleri ve hukuk uzmanlarını, diplomatları, parlamenterleri ve hükümet temsilcilerini bir araya getiren bir gün sürecek olan "Uygur Hakları: Hesap Verebilirliğe Giden Yol" adlı uluslararası konferans gerçekleşecek. Paneller, hayatta kalanların ifadeleri, Uygur krizine yönelik politika yaklaşımları, failleri sorumlu tutmak için yasal yollar ve Uygur soykırımını ortaya çıkarmak için gerekli olan araştırma uygulamaları gibi konuları içerecek.
Konferansa uzman tanık olarak katılacak olan Alman araştırmacı Adrian Zenz “Çin hükümetinin uzun vadede ne yapmayı planladığı konusunda artık çok daha net bir fikrimiz var. Şimdi devletlerin bunu soykırım olarak belirlememesi çok daha zor olacak” dedi.
DUK Başkanı Dolkun İsa, uluslararası toplumu bu soykırımı ele almak için somut adımlar atmaya çağırıyor. İsa, "Sadece daha fazla dikkat etmemeli, yaptırım uygulamak gibi somut adımlar atmalıyız" ve "Bu, küresel camianın ahlaki yükümlülüğüdür" diye konuştu.
Konferansın hemen ardından, DUK ve diğer davetli konuklar, Prag Belediye Başkanı Zdeněk Hřib'in daveti üzerine konutunda resmi bir resepsiyona katılacak.
13-14 Kasım tarihlerinde, DUK ve komitelerinin 6. Dönem yönetim kadrosu, kuruluşun 2017-2021 yılları arasındaki faaliyetleri ve mali kayıtları hakkında rapor verecek. Bunu, DUK'un başkanlığı da dahil olmak üzere 16 farklı komite ve kurul üyelerinin 82 aday delege arasından seçileceği Genel Kurul'un demokratik seçimleri takip edecek. Bu pozisyonlar 30 ülkeden 207 delege tarafından belirlenecek.
14 Kasım'da seçim sonuçlarının onaylanmasının ardından, Genel Kurul, önümüzdeki üç yıl için kurultayın önceliklerini ve faaliyetlerini planlamak ve strateji oluşturmak için yeni seçilen yönetim kurulu ve başkanın toplantılarına devam edecek. Ayrıca 14 Kasım'da DUK, gençlik liderleri için onlara aktivizm ve savunuculuk hakkında bilgi veren bir çalıştay düzenleyecek.
Genel Kurul'un en yüksek demokratik standartları takip etmesini sağlamak için süreçler bağımsız gözlemciler tarafından izlenecek ve denetlenecek. Ayrıca, canlı olarak yayınlanacak olan uluslararası konferans ve DUK'un web sitesinde canlı yayın yoluyla güncel tutulacak olan Genel Kurul seçim sürecini kamuoyu yakından takip edebilecek.
UYGUR GÜNLERİ
Uluslararası konferans ve DUK 7. Genel Kurulu, Çek Cumhuriyeti'nde Uygur ana vatanındaki durumla ilgili bir dizi başka etkinlik olan “Çekya'daki Uygur Günleri”ne paralel olarak gerçekleşecek.
Eski mahkum Omir Bekali ile 10 Kasım'da saat 13:00'te Hybernská Kampüsünde halka açık bir münazara yapılacak. Bu etkinlik Çek Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü ve Prag'daki Charles Üniversitesi Sinoloji Bölümü tarafından düzenlenecek.
Çin'in Xi Jinping Döneminde Sincan Politikası: Etki ve Etkileri üzerine yarım günlük akademik bir konferans 11 Kasım'da 14:30-16:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Bu etkinlik Çek Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü tarafından yapılacak.
George Washington Üniversitesi'nden Dr. Sean Roberts, krizle ilgili son kitabını 15 Kasım'da Prag'daki American Center'da “Uygurlara Karşı Savaş: Terörle Mücadele Adına Kültürel Soykırım” başlıklı bir konuşmada tartışacak. Bu etkinlik Çek Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenecek.
Çekya'daki Uygur Günleri programında ülke genelindeki etkinlikler de yer alacak. Bir Uygur aktivistin kız kardeşinin zorla kaybolmasına yanıt arama yolculuğunu anlatan "Kız Kardeşimi Aramak" filminin gösterimleri hafta boyunca gösterilecek, ardından filmin kahramanı Rushan Abbas ve uzmanlarla söyleşiler yapılacak.
Gösterim tarihleri ve yerleri şu şekilde:
16 Kasım, Olomouc'ta 13:15. Palacký Üniversitesi, Sanat Fakültesi, Křížkovského 10, sınıf 2.40. Gösterimi, Çek Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü'nden Rushan Abbas ve Ondřej Klimeš ile söyleşi izleyecek.
17 Kasım saat 17:00 Pilsen'de. Moving Station, Kopernikova 574/56. Gösterimi Rushan Abbas ve Filip Jirouš, Sinopsis ile söyleşi izleyecek.
18 Kasım saat 17:00'de Ústí nad Labem'de. Kuzey Bohemya Bilim Kütüphanesi, Velka Hradebni 49. Gösterimi Rushan Abbas ve Filip Jirouš, Sinopsis ile söyleşi izleyecek.