SELMAN CÖMERT
ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu Başkanı Nuri Türkel, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da işlediği suçlara karşı dünyanın "sorumluluk duygusu hissetmemesinden" yakındı. Aynı zamanda insan hakları avukatı olan Türkel, uluslararası kamuoyunda Pekin'in işlediği suçlara karşı uluslararası kamuoyunda "tutku" ve "aciliyet" duygusu görmediğini belirterek, "Bir daha soykırım olmasın diye tarihin bize verdiği 'soykırımı durdurma sorumluluğunu' taşıyan kimse yok" dedi.
"ÇİN HÜKÜMET SİSTEMİ, TÜKETİCİLERİ İNSANLIK SUÇUNUN ORTAĞI YAPTI"
Ünlü Foreign Policy dergisine konuşan Türkel, dünya çapında yaygın kullanılan birçok markanın Doğu Türkistan'da üretim yaptığını hatırlatarak, "Çin hükümet sistemi, komünist sistem, tüketicileri bile devam eden insanlık suçlarının ortağı haline getirdi" dedi.
Moskova Ukrayna işgali başladığında Rus pazarından binden fazla şirket çekilmişti. Ancak şirketler için Çin'i ve yaklaşık 1,5 milyar potansiyel müşteriyi boykot etmenin maliyeti oldukça yüksek. Türkel, tüketicilerin eğitilerek bilinçlendirilmesi ve "köle emeğinin satın almaktan vazgeçilmesi" gerektiğini söyledi.
ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu Başkanı Nuri Türkel
"UYGURLARIN MÜSLÜMAN OLMASI DÜNYAYI SESSİZLİĞE İTİYOR"
Nuri Türkel, dünya kamuoyunun Doğu Türkistan'da yaşanan insanlık dramına sessiz kalmasını Uygurların ağırlıklı olarak Müslüman olmasından kaynaklanabileceğini belirtti. Türkel, 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanların Batı'da ayrımcılığa uğradığını söyledi.
Türkel, "Eğer bir hükümet, terör ve aşırıcılıkla mücadele kisvesi altında bir Müslüman halkı toplu olarak cezalandırırsa, bu sizin düşüncelerinizi etkileyebilir, normal şartlarda vereceğiniz desteği kısmanıza veya ondan vazgeçmenize neden olabilir" dedi.
Türkel, kariyerlerini Uygur davasına adayan ünlü isimlerin ve aydınların sayısının az olmasının da kamuoyundaki sessizliğin bir nedeni olduğunu belirterek, "Hollywood ve spor dünyası çok sessiz" dedi.
1970 yılında ülke çapında milyonlarca insanın zulüm gördüğü Kültür Devrimi'nin ortasında Doğu Türkistan'daki bir gözaltı merkezinde doğan Nuri Türkel, aynı zamanda "Kaçış Yok: Uygur Soykırımının Gerçek Hikayesi" kitabının yazarıdır. Kaşgar doğumlu avukat, 1995 yılında ABD'ye okumak için gitti. 2007'de Bodrum Belediye'sinin eski başkanı Cevat Bilkiç'in kızı Mimar Nazlı Bilkiç'le evlendi. Çiftin iki çocuğu var.