KARAR | ALMANYA
Sincan Uygur Özerk Bölgesi üzerine yapılan yeni bir çalışma, başta Uygur Türkleri olmak üzere Müslüman azınlıkların, bir devlet politikası olarak zorla çalıştırıldığını ortaya koydu. Konu hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Alman antropolog Adrian Zenz “Uygurların yaşadığı bölgelerde, zorla çalıştırma, resmi ekonomi ve sanayileşme politikalarının temelini oluşturuyor“ dedi.
Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yer alan haberde Zenz zorla çalıştırmanın Çin’de artık “normal bir uygulama‘‘ haline geldiğini söyledi. Tahminlere göre 2 ile 2,5 milyon arasındaki Uygur Türkü ya da diğer Müslüman azınlığa mensup insan, fabrikalarda zorla çalıştırılıyor. Zenz bu tahminlerini resmi Çin istatistikleri, bölgesel resmi dairelerin verileri ve Çinli bilim insanlarının yayınladığı analizlere dayandırdığını dile getirdi.
ZORAKİ ÇALIŞTIRMA KURUMSALLAŞTI
Çin devletin zorla çalıştırma programlarını fakirlikle mücadele projeleri olarak tanımlıyor. Ancak yurt dışına kaçmaya başarabilen Uygur Türkleri ve Kazaklar zorla alınıp çalıştırıldıklarını söylüyor.
Uluslararası sendika organizasyonu ILO tarafından yayınlanan bir rapora göre Çin hükümeti sistematik olarak Müslüman azınlıkları zorla çalıştırıyor. Zenz, Sincan Özerk Bölgesi ekonomi planları belgelerinde Çin’in resmen “işçi transferi“ adını verdiği zoraki çalıştırmayı kurumsallaştırdığına dair ipuçları tespit ettiğini belirtti.
Zoraki çalıştırma 2021 yılında yeni bir boyuta taşındı. Çin hükümeti fakirlikle mücadele kisvesiyle Sincan bölgesinde yaşayan Müslüman azınlıklar üzerindeki kontrol ve takibi daha da arttırdı. Geliri düşük aileleri tespit etmek için erken uyarı sistemi kuruldu. Çin’de güvenlikle ilgili veri bankları ile bağlantılı olan sistemde, takip edilen kişilerin “tehlike“ düzeyi de belirleniyor.
DÖRT YÜZBİN MEMUR TAKİPTE
Çin Komünist Partisi mensubu 400 bin kişi Sincan’ın kırsal bölgelerine gönderilerek sözde fakirlik tehdidi altında yaşayan kişileri tespit etmekle görevlendirildi. Bu kişiler 774 bin aileyi takip ediyor 2021 yılında kadar her ailede bir kişinin çalışma mecburiyeti varken, yeni uygulamayla bütün yetişkinlerin çalışması gerekiyor.
Zenz’in ulaştığı bilgileri göre Çin’in herhangi bir bölgesindeki bir işletme Sincan’dan işçi ‘‘ısmarlayabiliyor‘‘. Bu işçiler söz konusu talepleri kabul etmeye zorlanıyorlar ve Sincan’ı terk etmek zorunda kalıyorlar. Çin böylece Sincan’daki nüfusu da sistematik olarak Çin’in diğer bölgelerine dağıtıyor.
Çin ise bu suçlamaları reddediyor. Çin daha önce de ILO’nun zoraki çalıştırmaya yönelik kararlarını imzalamıştı. Zenz Çin’in bu adımının göz boyamaktan başka bir şey olmadığın söylüyor. Geçtiğimiz Perşembe günü ABD, İngiltere ve ILO’ya ait diğer ülkeler, ILO’ya çağrı yaparak Çin’in zoraki işçiler konusundaki tedbirlere uyup uymadığı konuşanda bir araştırma yapmasını talep etti.