İsrail güçlerinin Şati Mülteci kampı ve Han Yunus’a dönük bombardımanında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Gazze’ye karadan kıskacın bir sonraki aşaması ise hastanelerin abluka altına alınması oldu. Tankların namluları hastanelere dönerken 24 saatte iki kez vurulan Şifa Hastanesi’nde 6’sı bebek 20 kişi hayatını kaybetti. Hastane Müdürü Muhammed Selmiye “600 hastanın hayati tehlikesi var” dedi.
SALDIRILAR DURDURULMAZSA ÖLÜMLER ARTACAK
Bombardımanların yanı sıra elektrik kesintilerinin de tedavileri durdurduğunu belirten Selmiye “İnsanları ilkel yöntemlerle hayatta tutmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. DSÖ ise bölgede hizmet verebilecek hastane kalmadığını kaydetti. Tıbbi yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar, bebeklerin tahliyesi için söz verilen desteğin yerine getirilmediğini duyurdu. ‘Hastalar acil tahliye edilmezse can kaybı artacak’ uyarısı yapıldı.
Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ baskını sonrası İsrail’in ‘terörle mücadele’ gerekçesiyle aralıksız sürdürdüğü saldırılar sonunda bölgede hastane dahi bırakmadı. Hastanelerde ‘Hamas varlığını’ gerekçe gösterip tanklarla kuşatan ve keskin nişancılarla insanları öldüren İsrail yağan tepkilere aldırış bile etmiyor. Tıbbi yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar, bebeklerin tahliyesi için söz verilen desteğin de yerine getirilmediğini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü, 2 milyonluk kentte tam teşekküllü hizmet veren sağlık kuruluşu kalmadığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, “Şifa Hastanesi’nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinin sayısı önemli oranda arttı. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor” dedi. Güvenli bölge olması gereken hastanelerin, ölüm, yıkım ve çaresizliğin yaşandığı alanlara dönüştürülmesine dünyanın sessiz kalamayacağının altını çizen Ghebreyesus, “derhal ateşkes” çağrısında bulundu.
Şifa Hastanesi’nde elektrik kesintisi ve hizmetlerin durması nedeniyle 6’sı prematüre bebek olmak üzere toplam 20 kişi hayatını kaybetti. Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, yaptığı açıklamada, tıbbi malzeme yetersizliği ve elektrik kesintisi nedeniyle önceki gün yoğun bakımdan ve diğer servislerden 7 hastanın öldüğünü belirtti. Yoğun bakımdaki 6 prematüre bebek ile 9 yaralı ve hastanın da hayati ekipmanlarda yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Ebu Silmiyye, üç gün önce İsrail ordusu tarafından kuşatılan hastanede şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısının 20’ye yükseldiğini kaydetti.
İsrail’in yakıt girişine izin vermemesi neticesinde bu ölümlerin yaşandığına dikkati çeken Ebu Silmiyye, hastanede hayatları tehlike altında olan 33 prematüre bebeğin daha bulunduğunu söyledi. Ebu Silmiyye, hastaneye sağlanan 300 litre yakıtın reddedildiği iddialarına ilişkin ise “Yalan ve iftiradan ibaret.” ifadesini kullanarak, İsrail’in teklif ettiği yakıtın “hastanenin jeneratörlerini yalnızca 15 dakika çalıştırabileceğini” söyledi.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, önceki gün, İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi’ne 300 litre yakıt sağladığını ancak Hamas’ın bunun teslim alınmasını engellediğini öne sürmüştü. Öte yandan Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, başta Şifa Hastanesi olmak üzere Gazze’deki hastanelerde felaket yaşandığını, hastaların tedavi olamadığı için ölüme terk edildiğini belirtti.
Keyle, Rantisi ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerinde tedavi gören 3 bin kanser hastasının İsrail tarafından hastanelerden çıkarıldıkları için ölüme terk edildiğini, hamile kadınların gerekli sağlık hizmetini alamadığı için tehlike altında olduğunu kaydetti. İsrail güçlerinin Şati Mülteci kampı ve Han Yunus’a dönük bombardımanında da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.