İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları artıyor. Geçen yıldan bu yana toplam 238 okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi. Kızların okula gitmesine karşı bazı grupların kimyasal saldırı düzenlediği suçlamaları yansıdı. İran kamuoyundaki sert tepkilerin ardından 100’den fazla kişi gözaltına alındı ancak korkunç saldırıların arka planındaki sorumlular hâlâ gün yüzüne çıkarılamadı.
MAHSA PROTESTOLARININ BAŞLADIĞI KENTTE DE KORKUNÇ SALDIRI
Son saldırı ise Mahsa protestolarının başladığı Sakkız kentinde yaşandı. Mirac Kız Lisesi’nde 47 öğrencinin kimyasal gazla zehirlendiği iddia edildi. 20 kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Öte yandan üç hafta önce Tahran’daki olayda zehirlenen Karo Pashabadi (16) de hayatını kaybetti. İnsanlık suçu, İran’da, Afrika’da din kisvesi altında kadını toplumdan soyutlamaya çalışan zihniyetin tehlikesini ortaya koydu.
İran’da ‘İslam Cumhuriyeti’ adını kullanan rejim, ülkede adeta İslam öncesi Cahiliye devrini anımsatan kız öğrencilere yönelik zehirlenme vakalarını 30 Kasım 2022’den bu yana ‘engelleyemiyor’. Geçen yıldan bu yana toplam 238 okulda büyük bir çoğunluğu kız olmak üzere 5 binden fazla öğrencinin zehirlendiği ülkede son saldırı ise Mahsa protestolarının başladığı Sakkız kentinde yaşandı.
Kürdistan eyaletine bağlı olan kentte bulunan Mirac Kız Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerin zehirlenmesi üzerine okula gelen veliler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Öğrencilerin zehirlenmesine sebep olan saldırıyı protesto eden Sakkızlılar okulda asılı İran bayrağını indirdi, ülkenin dini lideri Ali Hamaney aleyhinde sloganlar attı. Okula gelen emniyet güçleri ile toplanan kalabalık arasında arbede çıktı. Sosyal medya paylaşımlarında, okula gelen ambulansların yanı sıra velilerin kendi imkanlarıyla çocukları hastanelere götürdüğü görüldü. Olayın ardından en az 47 öğrencinin hastanelere kaldırıldığı, 20’den fazlasının durumunun kritik olduğu öne sürüldü. Resmi makamlardan ise konuya ilişkin açıklama yapılmadı. Öte yandan, İran’ın başkenti Tahran’da üç hafta önce kimyasal gazla zehirlenen öğrencilerden 16 yaşındaki Kürt öğrenci Karo Pashabadi hayatını kaybetti.
İnsan Hakları Örgütü Hengaw, İran’ın Sine iline bağlı Kamyaran nüfusuna kayıtlı, Tahran’da ailesi ile yaşayan Pashabadi’nin yaşamını yitirdiğini duyurdu. 15 Mart’ta Tahran’daki bir okulda zehirlenen Pashabadi, bir süredir Tahran Miladi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Pashabadi, 8 Nisan’da hayatını kaybetti. Pashabadi, önceki gün Kamyaran iline bağlı Peşawi köyünde toprağa verildi. Tahran’da 13 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Jîna Amini’nin katledilmesi, ülke çapında protesto gösterilerine sebep olmuştu. Mahsa Jîna Amini için 17 Eylül’de memleketi Sakkız’da düzenlenen cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler birçok kente yayılmıştı. İran’da 30 Kasım 2022’den bu yana genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Şu ana kadar 238 okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi. Öğrencilerde solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.
İran İçişleri Bakanlığı, 11 Mart’ta yaptığı yazılı açıklamada, Tahran, Kum, Zencan, Huzistan, Hemedan, Fars, Gilan, Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Kürdistan ve Rezevi Horasan eyaletlerindeki okullarda toplu zehirlenme vakalarıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle 100’den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirmişti. Korkunç olay İslam adına hareket ettiğini iddia eden karanlık zihniyetlerin ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koydu. IŞİD’in Batı Afrika kolu olarak bilinen Nijerya’daki Boko Haram terör örgütü de 2018’de kuzeydoğu eyaleti Yobe’deki bir okulu basarak, 110 kız öğrenciyi kaçırmıştı. İslam dünyasının, kadını toplum dışında gören karanlık anlayışa karşı tavır alması gerektiği dile getirilmişti.