Salı günü Buckingham Sarayı'nda Kraliçe Camilla'nın ev sahipliğinde "kadına yönelik küresel şiddet salgınına" yönelik bir etkinlik düzenlendi. İngiltere'de aile içi ve cinsel şiddete maruz kalan Afrika ve Karayip kökenli kadınları destekleyen Londra merkezli Sistah Space kuruluşunun kurucusu Ngozi Fulani de davetliler arasındaydı.
Etkinlikten sonra Twitter üzerinden paylaşım yapan Fulani, kraliyet ailesinin yakın dostlarından, Kraliçe II. Elizabeth'in en yakın yardımcısı ve Galler Prensi William'ın da vaftiz annesi olan Leydi Susan Hussey'nin, isminin yazılı olduğu yaka kartını görebilmek için saçını bir kenara çektiğini ve nereli olduğu konusunda kendisini sorguladığını söyledi. Siyahi olan Fulani, yaptığı paylaşımda, kendisine etnik kökeni hakkında çeşitli soruların sorulduğunu aktardı.
LEYDİ SUSAN'IN ETKİNLİKTEKİ İŞİNE SON VERİLDİ
Fulani'nin "Leydi SH" olarak bahsettiği, konuşmaya şahit olanlar tarafından Leydi Susan olduğu doğrulanan kişinin söyledikleri karşısında "serseme döndüğünü" söyledi. Buckingham Sarayı ise olaydan sonra yaptığı açıklamada sözlerin "kabul edilemez ve çok üzücü" olduğunu belirtti.
Prens William'ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada "Söylenenler kabul edilemezdi ve söz konusu kişinin derhal görevinden ayrılması doğru bir karar oldu. Toplumumuzda ırkçılığa yer yoktur" ifadeleri kullanıldı.
'IRKÇI VE AŞAĞILAYICIYDI'
Leydi Susan ile Fulani arasındaki konuşmaya şahit olan ve BBC'ye konuşan Mandu Reid, söylenenlerin "ırkçı ve aşağılayıcı" olduğunu söyledi.
Kadın Eşitliği Partisi Başkanı Reid, Fulani'nin İngiltere'de doğup büyüdüğünü söylemesine rağmen "nereden olduğuna" dair sorgulanmış olmasına "inanamadığını" belirtti.
Buckingham Sarayı, Fulani ile konuyu ayrıntılı bir şekilde konuşmak için iletişime geçildiğini ve "söz konusu kişinin" özür dileyerek görevinden derhal geçerli olmak üzere ayrıldığını bildirdi.
'IRKIN NEREDEN?'
Fulani'ye göre ikili arasındaki konuşma şu şekilde gelişti:
Leydi SH: Neredensin?
Ben: Sistah Space.
SH: Hayır ama aslen neredensin?
Ben: Merkezimiz Hackney'de (Londra'nın bir semti).
SH: Hayır Afrika'nın neresindensin?
Ben: Bilmiyorum, geriye herhangi bir kayıt bırakmadılar.
SH: Ama nereden olduğunu biliyorsundur mutlaka. Ben Fransa'da biraz vakit geçirdim mesela. Sen neredensin?
Ben: İngiltere'den.
SH: Ama hangi ülkedensin?
Ben: Burada doğdum, İngilizim.
SH: Hayır ama aslen neredensin, senin ırkın nereden?
Ben: 'Benim ırkım mı?' Leydi, siz ne diyorsunuz?
SH: Ah, görüyorum ki sana nereli olduğunu söyletmekte zorlanacağım. Buraya ilk ne zaman geldin?
Ben: Leydi! Ben İngiliz'im. Ailem buraya 50'li yıllarda geldi...
SH: Hah, sonunda. Yani Karayiplisin!
Ben: Hayır. Kökenim Afrika, soyum Karayipli ve İngiliz uyrukluyum.