'Boş kağıtlar' Çin hükümetini yendi: Pandemide yeni dönem

Çin'in koronavirüs salgınının başından beri uyguladığı 'sıfır kovid' stratejisinin getirdiği sert önlemler protestolar sonucunda gevşetiliyor. Son olarak hükümetin ağır sansürlerine karşı eylemlerini 'boş kağıtlarla' sokaklarda sürdüren halkın isyanı sonucu kısıtlamalara yönelik değişiklikler yapılacağı Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından duyuruldu.

Çin'de sert bir şekilde devam eden sıfır kovid-19 kısıtlamaları ülkede isyan ateşini yakmış, sokaklar hükümete karşı protesto eylemleriyle yanmıştı.

Hükümetin izlediği sıkı kovid kısıtlama politikaları kapsamında şimdiye kadar virüse yakalananların ailelerinden uzaklaşarak karantina merkezlerinde kalması ve gidilen tüm dış mekanlarda negatif test gösterilmesi zorunluydu. Ülkede seyahat kısıtlamaları da uygulanıyordu.

BBC'de yer alan habere göre, bugün yapılan açıklamanın ardından koronavirüse yakalananların artık evde kalarak kendini izole etmesi yeterli olacak. Seyahat kısıtlamaları da hafifletilecek.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yaptığı açıklamada bir dizi değişikliği duyurdu. Bu kapsamda:

Test yapma kuralları gevşetilecek. Okullarda, hastanelerde ve bakım evlerinde PCR testleri zorunluyken toplumun geri kalanında hızlı antijen testi yapmak yeterli olacak.

Kapanma uygulamaları artık tüm şehirleri ve mahalleleri kapsamayacak ve sadece etkilenen binalarda ve mekanlarda uygulanacak.

"Yüksek risk" kategorisindeki bölgeler, yeni vaka kaydedilmediği takdirde beş günlük süre içinde karantina uygulamasından çıkabilecek.

Okul ve üniversitesi kampüsleri yeni bir salgın olmadığı takdirde açık kalabilecek.

Yeni uygulamalar kapsamında ayrıca binaların yangın çıkışlarının kapatılmasına yönelik özel bir yasak getirildi.

Bu yönde karantina uygulanan binalarda insanların acil tıbbi tedaviye ve binalardan çıkış yollarına erişiminin kapatılması kesinlikle yasak olacak.

İSYANCILARI SOKAKLARA TAŞIYAN OLAYLAR

Çin'de Eylül ayında meydana gelen 6,6 büyüklüğünde bir depremde koronavirüs kısıtlamaları yüzünden evlerinden çıkamayan çok sayıda insan olduğu konusunda tartışmalar yaşanmıştı.

Diğer taraftan geçtiğimiz haftalarda Sincan bölgesinde çıkan bir yangında 10 kişinin içinde bulundukları binanın kilitlenmiş olması nedeniyle kaçamadığı ve bu yüzden öldüğü iddialarının ardından ülkede geniş çaplı protestolar başlamıştı.

Ülkenin birçok yerinde karantina kuralları yüzünden acil tıbbi yardımda gecikmeler yaşandığına dair bilgiler de paylaşıldı.

Ülkede yaşayanlar bu yeni açıklamaların ışığında sevindiklerini ancak aniden verilen kararın toplumdaki yaşlı insanlar ve sağlık sistemi üzerinde etkilerinden endişelendiklerini söylüyor.

Bugünlerde ülkede günde 30 binden fazla koronavirüs vakası kaydediliyor.

PANDEMİDE YENİ DÖNEM

Diğer taraftan ülkedeki karantina merkezlerindeki kötü koşullar da bir süredir tartışılıyor.

İnternette paylaşılan videolar, güvenlik görevlilerinin insanları evlerinden zorla sürüklediğini gösteriyor.

Çin'de Covid-19 protestoları Kasım sonunda başlamış ve giderek sıkılaşan kısıtlamalara itiraz eden eylemciler, Komunist Parti lideri ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in istifasını talep eden sloganlar da atmıştı.

Protestolardan bu yana yetkililer bazı şehirlerde kısıtlamaları kaldırmaya başladı.

Toplum içinde koronavirüsün tehlikelerini anlatmak için kullanılan dilde de değişikliklere gidildi.

Ülkenin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan geçen hafta Çin'in pandemide "yeni bir döneme" girdiğini ve virüsün hastalığa yol açma ihtimalinin zayıfladığına işaret etti.

'SAĞLIK SİSTEMİ TEHLİKEYE GİREBİLİR'

Ancak uzmanlar, bu sürecin yavaş bir şekilde ilerlemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor ve 1,4 milyar nüfuslu ülkede vakalarda sıçrama yaşanabileceğini ve sağlık sisteminin zorlanabileceğini söylüyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamada yetkililer, yaşlılar arasında aşılama programının hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Hong Kong Üniversitesi'nden Profesör Ivan Hung, "Çin'in bu süreçten en az hasarla çıkması için aşılama yapılması gerekiyor. Üç doz aşı şart" dedi.

Öte yandan Çin'in sınırları hala çoğu ziyaretçiye kapalı ancak bazı analistler bu hızlı değişikliklerin ardından önümüzdeki yıl ülkenin yeniden açılabileceğini düşünüyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

'Üçlü pandemi'ye dikkat: Tehlike çanları çalıyor
'Sıfır Kovid'de geri adım: Çin'de bir değişiklik daha
Kovid kanser hücrelerinin yayılımını hızlandırıyor

Dünya Haberleri