BM Genel Sekreteri Guterres: Myanmar'da tamamen başarısız olduk

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, BM'nin de dahil olduğu uluslararası toplumun, Şubat 2021'den bu yana askeri cuntayla yönetilen Myanmar'da "tamamen başarısız" olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) Liderler Zirvesi devam ederken basına yaptığı açıklamada, üye ülkelerin, Myanmar'da askeri yönetime, birliğin önerdiği 5 maddelik barış planına uyması konusunda baskı yapabileceğini umduğunu belirtti.

Guterres, 2023'te ASEAN dönem başkanlığını devralacak Endonezya'nın, Myanmar'daki mevcut duruma karşı tutumuna ilişkin değerlendirmede bulunarak "Endonezya hükümetinin söz konusu gündemi olumlu biçimde ilerletebileceğini" hissettiğini dile getirdi.

'DRAMATİK İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE SON VERİLMELİ'

Guterres, ayrıca, BM'nin Myanmar Özel Temsilcisi Noeleen Heyzer'in ülkedeki "dramatik insan hakları ihlallerine" son verilmesi hususunda ASEAN ile yakın işbirliği yapması çağrısında bulundu.

Myanmar konusunda herkesin başarısız olduğunu dile getiren Guterres, "BM'nin de parçası olduğu uluslararası toplum tamamen başarısız oldu" ifadelerini kullandı.

ASKERİ YÖNETİMİN LİDERİ GEÇEN YIL KATILMAMIŞTI

ASEAN, Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing'in örgütün geçen yılki zirvesine katılmasına izin vermeyeceğini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edileceğini bildirmişti.

Myanmar ordusunun, 1 Şubat 2021'de Aung San Suu Çii liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetini devirerek yönetime el koyması ve barışçı protestoların kanlı şekilde bastırılmasının ardından ASEAN ülkeleri krizi sonlandırmak üzere diplomatik çabalara öncülük etmişti.

ASEAN ülkeleri, ülkedeki durumun yeniden istikrara kavuşturulması için 5 maddelik planda, şiddetin derhal durdurulması, insani yardım tedariki, taraflar arasında diyalog başlatılması, ASEAN özel temsilcisinin arabulucu rolü üstlenmesi ve ülkeyi ziyaret ederek tüm taraflarla görüşmesini önermişti.

General Hlaing, nisanda devrik lider Suu Çii ile müzakerelere başlamayı vadetmiş fakat daha sonra anlaşmaya uymamıştı. ASEAN bunun üzerine askeri lideri, zirve toplantılarına katılmaktan men etmişti.

Askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erivan Yusuf'un devrik lider Suu Çii ve diğer tutuklu isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri arasında gösterilmişti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın hayal kırıklığıyla karşılandığını belirtmiş, zirveye temsilci göndermemişti.

ASEAN'ın, kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Kamboçya ve Myanmar olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Myanmar’daki askeri cunta ile ilgili skandal gerçek ortaya çıktı: Batılı şirketler katliama ‘sponsor’ olmuş
Myanmar’da yönetimi ele geçiren cunta konser alanına hava saldırısı düzenledi: En az 80 ölü, 100 yaralı
BM: Myanmar'da kadın ve çocuğa karşı suç giderek artıyor

Dünya Haberleri