Avrupa Parlamentosu (AP), Çin’deki insan hakları ihlalleri yüzünden Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hükümet temsilcilerinin ve diplomatlarının şubat ayında başlayacak 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını boykot etmesini istedi.
AP’de kabul edilen kararda, AB üyelerinin Uygur Türklerine ve Hong Kong’daki demokrasi yanlılarına yapılan baskılar yüzünden Pekin’e daha fazla yaptırım uygulamaları çağrısında bulunuldu. Bağlayıcı bir özelliği bulunmayan karar için genel kurulda yapılan oylamada 578 “evet”, 29 “hayır” ve 73 çekimser oyu çıktı
Brüksel ve Pekin arasında ilişkilerin son dönemde gerginleşmesi yüzünden mayıs ayında taraflar karşılıklı yaptırım kararları almıştı. AB-Çin yatırım anlaşması, müzakereleri tamamlanmasına rağmen onay süreci askıya alınmıştı.
DOĞU TÜRKİSTAN'DA NELER OLUYOR?
Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyunca eleştiriliyor.
Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.
Pekin yönetimi, Doğu Türkistan'da kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.
BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.
Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.