Ali Hamaney kimdir, kaç yaşında? Ali Hamaney ölürse yerine kim geçecek?

İran Dini Lideri Ali Hamaney'in doktor kontrolüne alınmasının ardından İran Uzmanlar Meclisi üyesi Ayetullah Muhsin Eraki, Ali Hamaney sonrası ülke lideri olacak olan kişinin isminin yer aldığı listenin hazır olduğunu açıkladı. Peki, Ali Hamaney’in yerine kim gelecek? Ali Hamaney kimdir? İşte detaylar…

İran Uzmanlar Meclisi üyesi Ayetullah Muhsin Eraki, Ali Hamaney sonrası ülke lideri olacak kişinin isminin yer aldığı listenin hazır olduğunu belirtti. 1979 yılında İran Savunma Bakan Yardımcısı oldu. Aynı yıl Tahran vekili olarak İslami Şûra Meclisi'ne seçildi. 1980 yılında Humeyni tarafından İran Yüksek Savunma Şurası üyeliğine atandı. 3 Haziran 1989 tarihinde Ayetullah Humeyni'nin vefat etmesi üzerine, 4 Haziran 1989 tarihinde Haşimi Rafsancani'nin tavsiyesi ile Uzmanlar Meclisi tarafından dini lider seçildi. Peki Ali Hamaney kimdir? Ali Hamaney'in yerine kim gelecek? Ali Hamaney'in yerine gelecek isim açıklandı mı? İşte Ali Hamaney’in yerine gelecek o isim…

Fars Haber Ajansı’na röportaj veren İran Uzmanlar Meclisi üyesi Ayetullah Muhsin Eraki, Uzmanlar Meclisi’nde 3 kişiden oluşan özel bir komisyonun ülke lideri olma salahiyetine sahip olan iismlerinn belirlendiğini açıkladı. Eraki, , "İnceleme Komisyonu olarak tarif edilen söz konusu özel komisyonun görevi, ülke lideri olma özelliğini taşıyan kişilerin isimlerini bir araya getirmektir. Uzmanlar Meclisi üyeleri bu komisyona isim önerebilir." dedi.


Hazırlanan listede bulunan isimlerin oldukça gizli tutulduğunu vurgulayan Eraki, ihtiyaç duyulması durumunda bu isimlerin, ülke liderini tayin etme görevini elinde bulunduran Uzmanlar Meclisi tarafından değerlendirmeye alınacağını söyledi. Belirlenen isimlerin Uzmanlar Meclisi’nden olma şartının bulunmadığını da değinen Eraki, özel komisyonda olacak olan 3 üyenin kim olduğuna dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. İran Uzmanlar Meclisi’nin 88 üyesi, ülke liderini seçme ve denetleme görevine sahiptir.


ALİ HAMANEY KİMDİR?

Ali Hamaney Azerbaycanlı Ayetullah Seyyid Cevad Hüseyni Hamaney’in ve Yezdli Hatice Mirdamadi’nin çocukları olarak 17 Temmuz 1939 senesinde Razavi Horasan Eyaleti’nin Meşhed şehrinde dünyaya gelmiştir.

Dini bilimlere yönelik öğrenimini Meşhed şehrinde başlayan Hamaney, buranın ardından 2 yıl Necef’te 6 sene de Kum’da eğitim almıştır. Meşhed’de Ayetullah Milani’nin fıkhın harici derslerine katılan Ali Hamaney, daha sonralarda tekrardan Kum’a geri dönmüştür. Burada Ayetullah Humeyni’nin fıkıh ve usul derslerine, Ayetullah burucerdi ve Allame Tabatabai’nin felsefe derslerine katılım sağlamıştır. Ayetullah Burucerdi ve Ayetullah Şahrudi’nin yanında ie içtihada ulaşmıştır.

1963 senesinde Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğindeki İslami Harekete katılan Ali Hamaney, 1977 senesinde İran Şahı Muhammed Rıza PEhlevi tarafından sürgüne gönderilmek istense de mensubu olduğu İslami Harket’in büyümesiyle birlikte sürgüne gönderilmeyerek Meşhed şehrine geri dönmüştür. İran İslam Devrimi'nin gerçekleşmesi ve Ayetullah Humeyni'nin sürgünden dönmesi üzerine İslam İnkılabı Yüksek Şurası üyeliğine atandı. Bu görev üzerine Meşhed'den Tahran'a geldi.


1979 senesinde İran Savunma Bakan Yardımcısı olan Ali Hamaney, aynı sene Tahran vekili olarak İslami Şûra Meclisi’ne seçilmiştir. 1980 senesinde Humeyni tarafından İran Yüksek Savunma Şurası üyeliğine atanmıştır.

İran ile Irak arasında yapılan savaşta göre alan Ali Hamaney, 27 Haziran 1981’de Ebuzer Camisine yapılan bombalı saldırı sonucu ağır yaralanmıştır.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai’nin bombalı saldırı sonucu infaz edilmesi üzerine 1981’in Ekim’inde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını koymuş ve Humeyni’nin de onayıyla 16 milyon oy olarak 3 İran Cumhurbaşkanı seçilmiştir. 1985 senesinde ikinci defa Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Ayetullah Humeyni tarafından 1986 senesinde kurulmuş olan Düzenin Yararını Teşhis Konseyi’nin Başkanı olan Ali Hamaney, 3 Haziran 1989 tarihinde Ayetullah Humeyni’ninn hayatını kaybetmesi üzerine, 4 Haziran 1989 tarihinde Haşimi Rafsancani’nin tavsiyesiyle Uzmanlar Meclisi tarafından dini lider ilan edilmiştir. Ancak Ali Hamaney’in dini lider olmasına eniştesi ve hocalarından Şeyh Ali Tehrani ve Ayetullah Ali Montazeri karşı çıkmıştır.

Haberleri