Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Rus vatandaşlarına vize kolaylığı sağlayan ve 2007 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşmayı tümüyle askıya aldığını duyururken, AB Komisyonu, Schengen bölgesi üyelerine “güvenlik” gerekçesiyle Rus vatandaşlarına verilecek vizelerin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini istedi.
AB Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, AB ile Rusya arasındaki vize kolaylaştırma anlaşmasının tamamen askıya alındığı, bundan sonra Rus vatandaşları için vizeyle ilgili genel kuralların geçerli olacağı bildirildi.
Açıklamada, "Bu, vize başvuru ücretinin 35 eurodan 80 euroya yükselmesine, ek belge sunma ihtiyacına, uzayan vize işlem sürelerine ve çok girişli vizelerin verilmesi için daha kısıtlayıcı kurallara neden olacaktır." denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bir vize kolaylaştırma anlaşması, değerleri paylaştığımız güvenilir ortaklarımızın vatandaşlarına AB'ye ayrıcalıklı erişim sağlıyor. Rusya, sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırıları da dahil olmak üzere, haksız başlattığı savaşıyla bu güveni kırmış ve temel değerleri ayaklar altına almıştır. Bugünkü karar, Rusya'nın eylemlerinin doğrudan bir sonucu ve Ukrayna'ya ve halkına olan sarsılmaz bağlılığımızın bir başka kanıtıdır.”
Karar, 12 Eylül'den itibaren geçerli olacak.
AB üyesi Letonya, Litvanya, Estonya ise Rusya ve Belarus’tan gelecek Rus vatandaşlarına eylül ortasından itibaren diplomat ve tır şoförleri hariç kapıyı kapatma kararı almıştı.
AB KOMİSYONU: VİZE BAŞVURULARI DAHA SIKI İNCELENSİN
Bu arada AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Finlandiya İçişleri Bakanı Krista Mikkonen ile bu ülkenin Rusya ile sınır kenti Nuijamaa’da yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Johansson, “Ukrayna’daki savaş bizim güvenliğimiz için de tehdit oluşturuyor. Saf olmamız gerekiyor. Putin’in hedefi, AB’yi imha etmek.” dedi.
AB Komisyonu temsilcisi, “İnsanların toplumsal bir isyanı, şiddeti, bu tür şeyleri kışkırtmak, propaganda yapmak amacıyla AB topraklarına gelme ihtimalini dışlayamayız. Bu da, bizim (vizeleri) daha derinlemesine incelememizi gerektiren bir durum oluşturuyor.” diye konuştu.
AB Komisyonu’nun cuma günü üye devletlerin, "muhaliflere, gazetecilere, insani veya ailevi nedenlerle başvuru sahiplerine" vize vermede öncelik vermelerini sağlamak için genelge yayınlayacağını belirten Johansson, “Ama gerekli olmayan nedenlerle gelenler için gerçekten çok ama çok derinlemesine bir inceleme gerekiyor ve daha fazla kısıtlayıcı olmamız gerekiyor. Üye ülkelere Ruslara verilen vizeleri gözden geçirmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.
AB Komisyonu temsilcisi, AB üyesi ülkelere gelen bazı Rusların Ukraynalı mültecileri kışkırttığı görüşünü dile getirdi.
Buraya gelmeden önce Riga’da görüşmelerde bulunan AB Komisyonu temsilcisi, Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya’nın Avrupa vizeli Rus vatandaşlarının topraklarına girişini geçici olarak kısıtlama kararına da değinerek, Baltık ülkelerinin, bu kararın AB Komisyonu tavsiyesiyle uyumlu olduğu yolunda kendisine görüş belirttiklerini söyledi.
Rusya ile 1300 kilometre uzunluğunda ortak sınırı bulunana Finlandiya’nın Rusya ile bazı ortak sınır kapılarını kapatma girişimine ilişkin olarak AB Komisyonu temsilcisi, Finlandiya’nın endişelerini anladığını belirtti ve Helsinki’nin özgür iradesiyle bu kararı alabileceğine dikkat çekti.
AB Komisyonu’na göre, Schengen bölgesi vizesine sahip Rus sayısı şu anda bir milyondan az.