Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence’in toplantısından çıkan Barış Pınarı Harekatı’na 120 saatlik ara kararı bölgdee değişen dengeler nedeniyle oldukça kritik bir süreçle sınanacak. 120 saatin bitmesine saatler kala Soçi’de Rusya lideri Putin ile biraraya gelecek Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin akıbeti için masaya oturacak.
Barış Pınarı Harekâtı’nın 8. gününde Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyeti ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in başkanlığındaki ABD heyeti, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonun durumuna ilişkin bir anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, Türkiye 120 saatlik bir süre için operasyona ara verecek ve bu zaman diliminde YPG, yaklaşık 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak olan güvenli bölgenin gerisine çekilecek. Çekilme tamamlandıktan sonra da Türkiye tamamen operasyonu durduracak, ABD de Başkan Donald Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren yaptırımları geri çekecek. Anlaşmanın bazı maddeleri Türkiye ile ABD arasında 7 Ağustos’ta varılan güvenli bölge uzlaşmasının bir tekrarı niteliğini taşıyor. Buna karşın anlaşma, ABD askerleri ve YPG’nin boşalttığı yerlere Rusya ve Suriye ordusunun girmesiyle değişen saha dengelerine nasıl yanıt verileceği gibi kilit soruları yanıtsız bırakıyor.
ABD ve SDG’nin çekildiği Menbic ve Kobani’ye Rusya ve Suriye ordularının girmesi, çok dar bir bölge içinde Türk, Rus, Suriyeli ve ABD’li askerlerin bir arada bulunmalarına yol açıyor. Bu durum, 9 Ekim öncesine kadar Fırat Nehri’ndeki doğusunda kalan bölgeyle ilgili konuları sadece ABD ile görüşen Türkiye’nin bundan sonraki süreçte Rusya’nın da görüşlerine dikkat vermesi gerektiğini göstermesi açısından önemli. Analistlere göre, sahada gelişen yeni durum ve Suriye ordusunun Türkiye sınırına yakın bir noktaya ulaşması, Ankara’nın Moskova ile yeni bir anlaşma sağlaması gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Uzmanlar, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 22 Ekim’de, yani 120 saatlik sürenin dolduğu bir günde görüşecek olması bu görüşmenin önemini şimdiden artırmış durumda olduğuna dikkat çekerek, gelinen noktada, Türkiye’nin bundan sonraki süreçte Rusya ve ABD arasında çok daha dengeli bir politika izlemek durumunda kalacağını ifade ediyor.
ZİRVE ÖNCESİ MOSKOVA'DAN İKİ SOĞUK MESAJ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı kritik ziyaret öncesi Moskova’dan iki soğuk mesaj geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekat’ının ülkedeki siyasi istikrar sürecine zarar verebileceğini iddia etti. Rossiya 1 televizyonundaki ‘Moskova-Kremlin-Putin’ programında konuşan Peskov Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun son derece endişe verici olduğunu, bu durumun ülkeye siyasi yolla istikrar getirilmesi sürecine zarar verme potansiyeli taşıdığını ifade etti. Peskov “Genel anlamda Suriye’nin kuzeydoğusundaki gidişat son derece endişe uyandırıyor. Siyasi istikrar sürecine zarar verebilecek olaylar gerçekleşiyor” dedi. İkinci açıklama ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yardımcısı Yuriy Uşakov’dan geldi. Uşakov, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak Türkiye’nin Suriye’deki eylemlerinin bölgedeki durumla orantılı olması gerektiğini ifade etti. Uşakov, Türkiye’nin eylemleri ile Suriye’deki istikrar sürecinin gidişatına engel olmamasının önemine de dikkat çekti.