DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre'nin Cenevre’deki merkezinde, video konferans yöntemiyle düzenlendiği basın toplantısında koronavirüsün daha hızlı yayılan yeni türüne ilişkin açıklamada bulundu.
Son birkaç gündür İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde virüsün yeni türüne ilişkin haberlerin yer aldığını hatırlatan Ghebreyesus, “Virüsler zamanla mutasyona uğrar. Bu doğal ve bekleniyordu" dedi.
“ÖLÜM YA DA HASTALIĞA NEDEN OLDUĞUNA İLİKİN KANIT YOK”
İngiltere'nin bu türün daha kolay bulaştığını bildirdiğini aktaran Ghebreyesus, "Ancak şimdiye kadar kuvvetle muhtemel ciddi hastalık veya ölüme neden olduğuna dair hiçbir kanıt yok" ifadesini kullandı.
Ghebreyesus, "Genetik değişikliklerin virüsün davranışlarını nasıl etkilediğini" anlamak için bilim insanlarıyla çalışıldığını belirterek "Sonuç olarak, tüm SARS-COV-2 virüslerinin bulaşıcılığını olabildiğince çabuk bastırmamız gerekiyor" uyarısında bulundu.
“ÖNLEMLER ÇOK ÖNEMLİ”
Virüsün daha fazla yayılmasının yeni mutasyonlara fırsat vereceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Hükümetlerin ve insanların şu anda (virüsün) yayılmasını sınırlandırmak için gerekli önlemleri almalarının ne kadar önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.
“AŞILARI ETKİLEMİYOR”
DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise bir soru üzerine, "İngiltere, yeni tip koronavirüsün daha fazla yayılan türünün aşıları etkilemediğini belirtti" ifadesini kullandı.
PROF. CEYHAN: HENÜZ TELAŞLANACAK BİR ŞEY YOK
Koronavirüs salgınına ilişkin dikkat çeken açıklamaları ile öne çıkan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da virüsün yeni türüne ilişkin de kritik bir yorumda bulundu.
Son günlerde herkesin İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona ilişkin telaş içerisinde olduğunu vurgulayan Ceyhan, karamsarlık için henüz bir neden olmadığını ifade ederek, şu uyarılarda bulundu:
1 - Bulaşıcılığın yüzde 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu.
Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil.
2 - ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virusun özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir
3 - Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virustan daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virusun daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir
4 - Ancak istemediğimiz yönde bir mutasyon olursa,, zorunlu olarak virusun yayılmamasına gayret edeceğiz.
Sonuç olarak henüz telaşlanacak bir noktada değiliz. Her zamanki gibi dikkatli olmalıyız
NE YAŞANDI?
İngiltere'de Kovid-19'un daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından Başbakan Boris Johnson ve bir grup bilim insanı, ülkede keşfedilen türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu duyurmuştu. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da bu koronavirüs türünün kontrolden çıktığını açıklamıştı.
Koronavirüsn bu türünün İngiltere'den sonra Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'da da görülmesi üzerine Türkiye gibi birçok ülke İngiltere ile uçuşları durdurmuştu.