Çevrim içi ortamda yapılan basın toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, üst üste 3 hafta boyunca Kovid-19 vakalarının Orta Avrupa, Balkanlar ve Baltık ülkelerinde artışa geçtiği uyarısında bulundu.
Kluge, "Avrupa'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı geçen yıl olduğundan daha fazla" dedi.
Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği aşıya ilişkin de konuşan Kluge, Avrupalıları bu aşıyı kullanmaya çağırdı.
"KULLANIMI DEVAM ETMELİDİR"
Kluge, bazı ülkelerin aşıyı geçici olarak askıya almasına neden olan, kanda pıhtılaşma vakalarını da araştırdıklarını belirterek, "Ancak bu noktada, AstraZeneca aşısının şu ana kadarki faydaları risklerinden daha ağır basmaktadır ve hayat kurtarmak için kullanımı devam etmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
EMA DA 'FAYDALARI RİSKLERİNDEN FAZLA' DEDİ
Avrupa İlaç Ajansı da benzer bir açıklama yaparak, AstraZeneca'nın kullanımının devam edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
EMA Direktöre Emer Cooke, "Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Kovid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır" dedi.
Cooke, EMA'nin bilimsel komitesinin incelemesinde aşının genel olarak kanda pıhtılaşma riskini artırdığına yönelik bulgu elde edilmediğini söyledi.
İNGİLTERE: PIHTILAŞMAYA NEDEN OLMUYOR
Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) tarafından yapılan açıklamada, AstraZeneca aşısının “kan pıhtılaşmasına” neden olmadığı duyuruldu.
MHRA, “Mevcut tüm verilerin titiz bir bilimsel incelemesinden sonra, mevcut kanıtlar damarlardaki kan pıhtılarının AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısından kaynaklandığını göstermiyor” dedi.
MHRA Genel Müdürü June Raine yaptığı açıklamada, MHRA’nın İngiltere'nin aşılama programında kullanılan aşıların güvenliğini değerlendirmeye devam edeceğini aktardı.
NE YAŞANDI?
Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk aşılardan olan Oxford-AstraZeneca'nın uygulanması, bazı ülkelerde, kanda pıhtılaşmaya yol açarak damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi gibi hastalıklara neden olabileceği gerekçesiyle geçici olarak durdurulmuştu.
AstraZeneca’nın Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğu iddiaları üzerine 20’den fazla ülkede aşının kullanımı askıya alınmıştı.