Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliğinden ölmesinin kendisini etkilediğini, bundan dolayı onun öldüğü yaşa gelinceye kadar kalp hastaları için bir şeyler yapmaya karar verdiğini söyledi. MIT Technology Review dergisinin geçen yıl derlediği ‘35 Yaş Altı 35 Yenilikçi’ ile Forbes dergisinin ‘30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı” listelerinde yer alan Dağdeviren, ‘giyilebilir kalp pili’ni icat ederek tarihe geçti.
İKİ CİHAZ DA TEDAVİDE KULLANILACAK
28 yaşında tamamladığı ‘giyilebilir kalp pili’ ile yılın girişimcisi seçildiğini söyleyen Dağdeviren “Kalbinizin ritmi iyi değilse ritmi düzeltecek kalp pilleri kullanıyoruz ve bu pillerin 6-7 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Kalbiniz kasılıp gevşedikçe, siz nefes alıp verdikçe kalbinizin üzerine yapıştırılan pil sayesinde elektrik üretebiliyor ve bu elektriği kullanabiliyorsunuz” dedi. Dağdeviren, anneannesinin ve teyzesinin de kanserden vefat ettiğini dile getirerek, “Anneannem bir yıl önce meme kanserinden, teyzem ise 1,5 yıl önce kolon kanserinden vefat etti. Meme kanserinin tedavisinde kullanılacak bir cihaz ve kolonoskopide kullanılacak bir aparat geliştireceğim. Çalışmalarım sürüyor. Böylece kanser hastalarının tedavisinde olumlu sonuçlar alabileceğiz” diye konuştu.
İLAÇLARIN ETKİSİNİ SAPTIYOR
İcatlarında ailesinde gördüğü hastalıkların etkili olduğunu dile getiren Dağdeviren, “Amerika’ya her gittiğimde anneme yüz kremleri alıyorum. Bir keresinde ‘Kremler gerçekten işe yarıyor mu?’ diye sormuştu. Ben de sadece annem için değil birçok deri hastalığına sahip olanlar için bir cihaz yaptım. Bu aletle kullanılan ilacın etkisini öğrenebiliyoruz” dedi.