Dön dolaş yine büyük koalisyon

Eylül ayındaki seçimlerden bu yana hükümetin kurulamadığı Almanya, ‘kürkçü dükkanına’ döndü. Şansölye Merkel ve Sosyal Demokrat lider Schulz’un ön görüşmesinin ardından, ülkenin son 13 yılına damga vuran ‘büyük koalisyonun’ yeniden kurulması kararı çıktı.

Almanya’da Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon maratonundan mutabakat çıktı. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri ve Başbakan Angela Merkel, CSU’nun Bavyera merkezli kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horts Seehofer ve SPD lideri Martin Schulz’un üçlü ön görüşmesi, perşembe gece geç saatlere kadar devam etti. Üç lider, zirvenin ardından koalisyon görüşmeleri hakkında bilgi vermek üzere ortak basın toplantısı düzenledi. SPD genel merkezinde düzenlenen toplantıda Başbakan Merkel, toplantıda ‘istikrarlı bir hükümet kurma amacıyla yapılacak koalisyon görüşmelerine giden yolun açıldığını’ ifade etti. Merkel, görüşmelerde karşılıklı tavizlerle bütün lesimleri kapsayan bir mutabakat zemini oluşturulduğunu belirterek, ‘büyük koalisyon’ olarak bilinen CDU/CSU-SPD ittifakının devam etmesi için varılan uzlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Merkel’in yeni hükümetteki öncelikleri ise içeride dijital çağa uygun konut, ernerji dönüşümü ve hızlı internetin yaygınlaştırılması, dışarıda ise Fransa ile beraber Avrupa’nın yenilenmesi olacak.

SPD lideri Martin Schuzl ise toplantıda yaptığı açıklamada ‘mükemmel sonuçlar elde ettiklerini, Almanya’nın yenilenmesi ve birliğinin korunması için çalışacaklarını’ söyledi. 23 saat süren görüşmelerin zaman zaman tıkandığını, ancak karşılıklı saygı çerçevesinde sorunları aştıklarını söyledi. CSU lideri Seehofer de çıkan sonuçtan çok memnun olduklarını vurgulayarak bugün siyasetin ön görüşmeleri başarabileceğini gösterdiğini ifade etti. 

Mutabık kalınan sonuç belgesine göre sığınmacıların aile birleşimiyle ülkeye gelmelerinde aylık bin kişilik kota uygulanacak, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra konulan dayanışma vergisinde indirime gidilecek, işsizlik sigorta primleri düşürülecek. SPD 21 Ocak’ta olağanüstü kurultay düzenleyerek görüşmeleri üyeleriyle değerlendirecek. Buradan çıkacak karara göre resmi olarak koalisyon görüşmelerinin başlayıp başlamayacağı kesinleşecek.

Almanya’da 24 Eylül’de düzenlenen seçimlerde, oy oranlarında büyük düşüş yaşayan SPD, koalisyona katılmak yerine muhalefette kalacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Merkel, Yeşiller ve Hür Demokratlarla koalisyon arayışına girmiş, ancak başarılı olamamıştı.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE ‘ORTA YOLU’ BULDULAR

Üç liderin mutabakat belgesinde, Türkiye’yi ilgilendiren başlıkta ise Türkiye’nin AB sürecinde yeni fasıl açılmaması ve açılan fasılların da kapanmayacağı belirtilerek, ‘’Türkiye çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları durumu kötüleştiği için AB müzakerelerde açılan fasıl kapatılmayacak  yeni bir fasıl da açılmayacak. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği güncellenmeyecek’’ ifadeleri yer aldı. Buna karşın SPD ve CSU’nun, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin durdurulması yönündeki taleplerine belgede yer verilmedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Almanya'da SPD'de koalisyon konusunda ilk çatlak
Macron'dan Almanya yorumu: Süreçten memnunum
Avrupa Birliği'nden Türkiye açıklaması: AB ile ilişkilerin düzelmesi beklenemez

Dünya Haberleri