Dökülen kan yetmedi mi

Büyük devletler, Suriye’de akan kanın durması için çalışmak yerine kendi çıkarlarını sağlama almak için yeni oyunlar kuruyor. Bunun son örneği, Zeytin Dalı’nın ardından ABD’nin ‘Çekiliyoruz’ çıkışını yapıp Fransa’nın PYD’nin hamiliğine soyunması oldu.

HABER MERKEZİ/İSTANBUL

Suriye’de yedi yıldır devam eden savaş, beş yüz binden fazla can aldı, yedi milyondan fazla kişiyi mülteci durumuna düşürdü. Ancak ne zaman savaşın sonu ufukta görünse, yeni bir ‘oyun’ devreye sokuldu. Suriye krizine dair son üç günde yaşanan bir dizi gelişme, yeni bir evreye girileceğinin işaretlerini verdi. ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü “Suriye’den çok yakında çekileceğiz. Bırakalım o işle başkaları ilgilensin” dedi. ABD Dışişleri’nin “Çekilme planlarından haberimiz yok” değerlendirmesini yaptığı açıklamadan bir gün sonra ‘başkaları’ konuya müdahil oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, terör örgütü PYD’nin bağlı olduğu SDG’nin yedi üst düzey üyesini Elysee Sarayı’nda ağırladı. Macron bu görüşmeden sonra “SDG ile Türkiye arasında arabulucu olmak istediklerini” söylerken, Le Figaro gazetesinde Fransa’nın Menbiç’e asker göndereceği yönünde iddialar yer aldı. Türkiye’nin sert tepkisinin ardından Fransız yönetimi geri adım attı.

Elysee kaynaklarından, Menbiç’e asker gönderileceği iddialarını yalanlayan açıklamalar geldi. Bu gelişmelerin, Türkiye’nin Afrin operasyonunu tamamladığı, Menbiç içinse ABD ile görüşmelerin sürdüğü bir ortamda gelmesi dikkat çekti. Özellike son bir ayda Fransa lideri Macron’la temaslarını artıran ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme sinyali verirken, Fransa Suriye’nin kuzey ve doğusunda terör devleti kurulması planlanan bölgenin hamiliğine soyundu. Fransa’nın Suriye’nin kuzeyindeki beş üste 200 kadar askeri olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Trump’ın “Çekileceğiz” açıklamasına ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Reuters’e konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, Trump’ın söz konusu açıklamasını, ‘Ulusal Güvenlik Konseyi’nde yapılan tartışma ve değerlendirmelerin yansıması’ olarak niteledi. İsimleri açıklanmamak şartıyla konuşan yetkililer, Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ABD güçlerinin neden hala Suriye’de bulunduğunu sorduğunu ifade etti. Bir yetkili, “Başkan, IŞİD tamamen yok edildikten sonra, ABD bölgedeki ülkelerin güvenlikte daha etkin rol oynamasını ve meseleyi ele almalarını istiyor” diye konuştu. Ancak yetkili, bu sürecin tamamlanmasının henüz yakın olmadığını belirtti. Ayrıca bazı Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin Trump’a itiraz ettiği ve ABD güçlerinin, Suriye’nin İran’ın kalıcı üssü haline gelmesini engellemek için en az iki yıl daha ülkede kalması gerektiğini söylediği belirtildi. Bir yetkili, “Başkan şu ana kadar Suriye’den derhal çıkılması yönünde bir vermedi” diye konuştu.

BİR ÇEKİLME SİNYALİ DAHA: PYD'YE YARDIM DONDURULDU

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Dışişleri Bakanlığına, Suriye’de ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun desteğiyle terör örgütü YPG/PKK’nın kontrol ettiği alanların yeniden inşası için ayrılan 200 milyon dolarlık yardımı dondurma talimatı verdiği bildirildi. Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, Beyaz Saray’ın ABD’nin Suriye’de gelecekteki rolünü değerlendirdiğini iddia etti. Yetkililer bu değerlendirme sürecinde koalisyonun Suriye’de operasyon gerçekleştirdiği alanların istikrarı için yapılması planlanan 200 milyon dolarlık yardımın dondurulduğunu kaydetti. Gazete, yetkililerin Beyaz Saray’ın söz konusu talimatı “Trump’ın perşembe günü ABD’nin ordusunun Suriye’den çekileceğine ilişkin çıkışına paralel olarak” verdiğini belirtti. Gazete, IŞİD karşıtı mücadelenin Suriye’de son zamanlarda çıkmaza girmesinin de Trump’ın böyle bir karar almasına neden olduğu iddiasında bulundu. Talimatın dün Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly tarafından Dışişlerine vekalet eden John Sullivan’a iletildiği bilgisi paylaşıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Son dakika! ABD'den flaş YPG adımı: 200 milyon dolarlık yardımı dondurdu
Macron'a sert yanıt: O laflar senin boyunu aşar
Bahçeli: Fransanın YPG çıkışı aymazlık, ahlaki zayıflıktır

Dünya Haberleri