Esad rejimi ve İran destekli Şii milislerin, Halep’te Rusya’nın hava desteğiyle yaptığı saldırılar sürüyor. 15 Kasım’dan bu yana 300’den fazla sivilin öldüğü operasyonların ardından, doğu Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yaklaşık yüzde 60’ı rejimin eline geçti. Bombardımanlarda hastaneler ve fırınların hedef alınması nedeniyle kentteki sağlık hizmetleri ve gıda stoku bitme noktasında. Bu şartlar altında, dün Halep’te büyük bir dram yaşandı. Doğu Halep’teki bombardımanda yedi çocuğunu kaybeden anne Sabah, tekerlekli sandalye üzerinde sokak sokak doktor ararken yaşama gözlerini yumdu. Şear ve Tarık el-Bab semtlerini birbirine bağlayan bir sokakta eşi Sabah ile görüntülenen Ebu Muhammed Halebi, muhaliflerin kontrolündeki bölgeyi havadan bombalayan rejimin, evlerini ve sokaklarını enkaza çevirdiğini, bu sırada insanların çevreye dağıldığını söyledi.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ABD’li mevkidaşı John Kerry arasında krize çözüm bulmaya yönelik girişimler sürüyor. Lavrov, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İki ülke heyetlerinin dün veya bugün Cenevre’de gerçekleştireceği açıklanan görüşmenin iptal edildiğini duyuran Lavrov, “Dün (önceki) gece aniden onlardan bir mesaj aldık. Maalesef Rus ve ABD’li uzmanlar yarın Cenevre’De buluşamayacak. Çünkü fikirlerini değiştrip Halep’le ilgili belgelerini geri çektiler” diye konuştu. Lavrov bu durumu, ABD’nin Suriye’deki muhaliflerin kendilerini toparlayabilmesi için ‘zaman satın alma girişimi’ olarak niteledi. Lavrov, buna karşın henüz son şekli verilmeyen anlaşmaya göre “Halep’i terk etmeyenlerin yok edileceğini, bundan başka bir çıkış yolu olmadığını” söyledi.
Rusya, önceki gün de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan Halep’e insani yardım koridoru tasarısını veto etmişti. Lavrov, tasarıyı ‘provokasyon’ olarak nitelemişti. BMGK’nın daimi üyesi olarak veto hakkı bulunan Rusya, Suriye savaşının başından bu yana BMGK’ya sunulan altı tasarıyı veto etti. Bu oylamaların beşinde Çin de Rusya’yla beraber veto hakkını kullandı. Moskova, son olarak ekim ayında Fransa’nın ateşkes için BMGK’ya getirdiği bir tasarıyı veto etmişti. 15 üyeli Konsey’de bir tasarının kabul edilmesi için 9 kabul oyu alması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.
MERKEL: ALMANLARIN TEPKİ GÖSTERMEMESİ YANLIŞ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik’in genel kurulunda ülkesinin ve dünyanın gündemindeki konulara değindi. Tek aday olarak katıldığı kurultayda dokuzuncu kez partisinin lideri seçilen Merkel, Halep’e insani yardım ulaştırılamamasını ‘hepimizin utancı’ sözleriyle değerlendirdi. Halep’te yaşanan insanlık dramının kendi ülkesinde yeterince tepki görmediğine dikkat çeken Merkel, “Transatlantik Ticaret Anlaşması’na karşı binlerce kişi sokaklara döküldü. Halep’teki bombardımanda bu olmadı. Yanlış giden bir şeyler var” diye konuştu. AB ülkeleriyle ABD arasında görüşmeleri yapılan anlaşma, Avrupa’da büyük protestolara neden olmuştu. Öte yandan Merkel, konuşmasında “Radikal İslamcılığın savaşılması gereken bir bela olduğunu” söyledi, burkanın yasaklanması gerektiğini savundu. Deutsche Welle televizyonu, salonda en çok alkışı bu sözlerin aldığını belirtti. Merkel ayrıca, “Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması her gün hayatları kurtarıyor” dedi.
HALEP’İN DOĞUSUNA FIRAT KALKANI YARDIMI
Halep’in doğusundaki insanlar için tek umut, muhalifler adına Rusya ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkması. Karar’ın bölge kaynaklarından aldığı bilgilere göre, son günlerde dile getirilen ve üzerinde çalışılan bir diğer ihtimal ise El Bab’da bulunan TSK destekli ÖSO güçlerinin Fırat Kalkanı harekatıyla Halep’in doğusuna geçmesi. Rusya ve Türkiye’nin Halep’in doğusunun ÖSO’ye bırakılması konusunda bir anlaşma yapmak üzere olduklarını belirten bölge kaynakları, muhaliflerin ağır darbe yemesi nedeniyle masanın bozulduğunu belirttiler. Rusya ve rejimin Halep’in doğusunda savaşan muhaliflerin tamamını yok etmeye kararlı olduğunu ifade eden kaynaklar, “Halep’te muhalifler hiç olmadığı kadar büyük zarar gördü. Halk katledildi. Tablo moral bozucu olunca Rusya masadan kalktı. Çünkü bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyorlar. Halep’teki muhalif savaşçılar çok iyi eğitimli ve deneyimli. Bunu bildikleri için uzlaşmıyorlar, ateşkes ilan etmek istemiyonlar, insani koridor bile açmıyorlar. Toptan yok etmek istiyorlar” dedi. HİLAL ÖZTÜRK - İSTANBUL