Doğu Türkistan'da oruç yasağı ile tekrar gündemimize giren Çin baskısına sessiz kalmayan ünlü isimlerden biri Atletico Madrid forması giyen milli futbolcumuz Arda Turan oldu.
Milyonlara duyurdu
Çin'in kontrolü altında olan ve türlü eziyete uğrayan Doğu Türkistan'ı unutmayan yıldız futbolcu, İnstagram hesabından üzerinden 'Çin terörizmi dursun' yazan Doğu Türkistan bayrağını paylaştı. Arda fotoğrafa, 1 milyondan fazla takipçisi için 'Doğu Türkistan için dua' notunu düştü. Takipçileri tarafından oldukça destek gören bu fotoğrafa binlerce yorum yapıldı.
Arda'nın paylaşımı Doğu Türkistan'daki dramdan milyonların haberdar olmasını sağladı.
Şahan Gökbakar örnek oldu
Çin yönetimi altında zulüm gören Doğu Türkistanlılara yönelik baskılara sessiz kalmamayı tercih eden diğer bir ünlü isim ise Şahan Gökbakar oldu. Ünlü komedyen, kan sıçramış Doğu Türkistan bayrağı görseli ile paylaştığı Twitter mesajında, "Doğu Türkistan'a özgürlük" istedi.
Gökbakar'ın paylaşımına takipçilerinden destek yağdı:
Çinli kulübe Doğu Türkistan şartı
Kasımpaşaspor'dan ayrılan Alpaslan Öztürk'ün anlamlı fedakarlığı ise Doğu Türkistan'daki sistematik baskıyı gözler önüne serdi.
Yıldız oyuncu Çin Ligi'nden 2 takımın teklifini Doğu Türkistan için geri çevirdi. Alpaslan, anlaşma aşamasına geldiğ kulübe, aldığı paranın %10'unu Doğu Türkistan'daki Müslümanlara ve Türklere bağışlanacağını söyledi. Aracılar ise transferi gerçekleştirmekten vazgeçtiklerini belirtti. Hatta, bunu kulüplerinin başkanlarına söyleyemeyeceklerini, çünkü bunun Çin'de büyük tepki alacağını ifade ettiler. Alpaslan da bu durum üzerine, "Siz bilirsiniz" diyerek transferden vazgeçti.
Halk yiyecek ekmek bulamıyor
Alpaslan, kendisine ait facebook hesabından; "Olsun, varsın. Vazgeçsinler. Biz ekmeğimizi her yerde kazanırız, Doğu Türkistan'da halk yiyecek ekmek bulamıyor. Allah onlara yardım etsin" ifadelerini kullandı. Alpaslan Öztürk bu durumu facebook hesabından doğruladı.
Doğu Türkistan'da sadece nefes almak serbest
Çin, Doğu Türkistan olarak bilinen Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanların dini özgürlüklerini kısıtlayarak, bölge halkını baskı altında tutuyor. Ülkenin batısındaki bölgede artan gerilim ve şiddet eylemleri nedeniyle son yıllarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Çin yönetimi, eylemleri 'terör saldırısı' olarak niteliyor ve 'radikal İslamcı örgütleri' sorumlu tutuyor. Yurt dışındaki insan hakları örgütleriyse, Uygurlar üzerinde giderek artan dini ve kültürel baskıların şiddet eylemlerine yol açtığını belirtiyor. Uluslararası gözlemciler ya da yabancı gazetecilerin iddiaları araştırmak üzere bölgede bağımsız çalışmasına ise izin verilmiyor. Çin yönetimi son olarak, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslüman parti üyeleri, kamu personeli, öğrenciler ve öğretmenlerin oruç tutmasını, geçen sene olduğu gibi bu sene de yasakladı.