Doğu Kudüs'te çekiçli şov! ABD ile İsrailli yetkililer kol kola tünel kazdılar

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Silvan'ın altından geçerek Kubbet'üs-Sahra ile Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Tapınak Tepesi'ndeki Ağlama (Burak) Duvarı'na çıkan antik tünel törenle açıldı. Yerleşimcilerin düzenlediği törene katılan ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Greenblatt ile İsrail Büyükelçisi Friedman, elde çekiç tünel kazdı. Friedman "Bu tünelin açılışı, Başkan Trump’ın Kudüs'ü İsrail’in başkenti olduğunu ilan etmesi kararını eleştiren herkese en güzel cevaptır" dedi.

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın Burak (Ağlama) Duvarı’na çıkan bir tünelin açılışına katıldı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın güneyindeki Silvan Mahallesi’nde bulunan ve Yahudi inancına göre kutsal sayılan Silvan Havuzu’ndan (Breikhat HaShiloah) Harem-i Şerif’in Burak (Ağlama) Duvarı’na çıkan bir tünelin açılışının yapıldığı belirtildi.

"BU TÜNEL HERKESE ÇOK GÜZEL CEVAP"

Haberde, yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen açılış törenine ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Greenblatt ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi Friedman ile çok sayıda İsrailli milletvekili ve bakanın katıldığı kaydedildi.

Törende bir konuşma yapan Friedman, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu iddia ederek "Bu tünelin açılışı, Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olduğunu ilan etmesi kararını eleştiren herkese en güzel cevaptır" ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca, İsrail’in Barış Şimdi (Peace Now) insan hakları örgütüne bağlı aktivistlerin de açılış töreninin düzenlendiği alanın yakınında töreni protesto ettiği aktarıldı.

"İŞGALİ MEŞRULAŞTIRAN BAŞKA BİR ADIM"

Söz konusu tünel, İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa’nın çevresi başta olmak üzere, Yahudilerce Davud’un Şehri olarak nitelendirilen Silvan mahallesi ile Doğu Kudüs’ün tamamında turistik projeler ve arkeolojik kazıları öngören 'Shalem' projesinin bir parçası.

Filistinliler ise Doğu Kudüs’ün kurulacak Filistin devletinin başkenti olduğu yönündeki taleplerine bağlılıklarını sürdürerek, İsrail’in Yahudileştirme politikaları çerçevesinde Doğu Kudüs’ün Müslüman Arap kimliğini değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.

Üst düzey Amerikalı yetkililerin Silvan'daki törene katılma kararı ise Amerikan yönetimi tarafından İsrail’in Doğu Kudüs'teki egemenliğini tanımak için atılan bir başka adım olarak değerlendiriliyor.

FİLİSTİN'DEN SERT TEPKİ: BÜTÜN DÜNYA GÖRSÜN

Filistin Yönetimi'nin başmüzakerecisi ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saeb Erekat, Filistinlilerin tepkisini Twitter'dan dile getirdi:

"Umarım Amerikalılar dahil tüm dünya bunu görür. Burada gördüğünüz ABD Büyükelçisi değil, aşırılıkçı bir İsrailli yerleşimcidir." "Bunu Manama'ya katılan herkese göstermeliyiz" diyen Filistinli başmüzakereci, ABD'nin Bahreyn'in başkentinde 'Refah için Barış' sloganıyla düzenlenen Manama Çalıştayı'na atıfta bulundu.

"HUKUKSUZ KAZILARLA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Öte yandan Filistin yönetimi, İsrail makamlarının işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın çevresinde yürüttüğü kazı çalışmalarına karşı mücadele edeceğini açıkladı. 

Filistin yönetiminden yapılan yazılı açıklamada Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İslami İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği ile koordineli bir şekilde, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı olarak Mescid-i Aksa çevresinde gerçekleştirdiği ihlallere karşı mücadele etme talimatı verdiği belirtildi.

Abbas'ın İslam Dünyasıyla İlişkiler ve Dini İşlerden Sorumlu Danışmanı Şeyh Mahmud el-Habbaş da İsrail'in Mescid-i Aksa'nın güneyindeki Silvan Mahallesi'nden Ağlama (Burak) Duvarı'na çıkan bir tünel açmasına ilişkin, şunları söyledi:

"Filistin yönetimi, İsrail makamlarının Silvan'dan Mescid-i Aksa'ya ulaşan bir tünel açması ve buralarda kazı çalışmaları yürütmesinin oluşturduğu tehlikelere karşı mücadele etmek üzere Ürdün ile iletişim halindedir."

BURAK (AĞLAMA) DUVARININ ÖNEMİ NE?

Müslümanlara göre Mescid-i Aksa'nın batısında yer alan Burak Duvarı, Hazreti Muhammed'in İsra ve Mirac gecesi 'Burak' adlı bineğini bağladığı yer olarak kabul ediliyor. 

Burak Duvarı'nı 'Ağlama Duvarı' olarak isimlendiren Yahudiler ise buranın sözde yıkılan ve Mescid-i Aksa'nın üzerinde bulunduğu alana yeniden inşa edilmesi gerektiği söylenen Süleyman Mabedi'nin tek kalıntısı olduğunu öne sürüyor. 

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler ise içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Harem-i Şerif'te kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor. 

UNESCO Dışişleri Komisyonu, 13 Ekim 2016'da Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına dair herhangi bir ibarenin bulunmadığına ilişkin tasarıyı oylamış ve tasarı, 6'ya karşılık 24 oyla kabul edilmişti.

İsrail’in tepkiyle karşıladığı karar için Fransa çekimser oy kullanırken, ABD, Almanya ve İngiltere "hayır" oyu kullanan ülkeler arasında yer almıştı. Karar daha sonra UNESCO Yürütme Kurulu tarafından da onaylanmıştı.

KUDÜS/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hamas'tan İsrail'e bayram uyarısı: Mescid-i Aksa'dan uzak durun!
Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bastı
İİT'den Kudüs'teki ihlaller için olağanüstü toplantı

Dünya Haberleri