ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, Tel Aviv’i işgal konusunda cesaretlendirdi. İsrail Bayındırlık ve İskân Bakanı Yoav Galant, ‘İsrail’in başkenti birleşik Kudüs’ün topraklarında konut inşa etme’ adı altında 300 bin yeni konut planını açıkladı. Bugüne kadar görülmemiş büyüklükteki işgal planı, uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini de gösterdi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda geçen hafta ezici çoğunlukta kabul edilen kararla, Trump’ın Kudüs hamlesi geçersiz sayılmıştı. Ancak somut adım atılmaması durumunda BM’deki başarı da anlamsızlaşacak. 13 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olarak kabul edilmiş, dünya ülkelerine de Filistin devletinin tanınması çağrısı yapılmıştı. Eski AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana ise AB’nin Filistin devletini tanıması gerektiğini ifade etmişti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in söz konusu planına tepki göstererek planın ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’e ilişkin kararının uygulanması anlamına geldiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in hedefinin Kudüs’ü çevresindeki Filistin beldelerinden ayırmak ve “işgal devletine” ilhak etmek olduğu vurgulanarak “Bu sömürgeci cüret, Trump’ın Kudüs kararı olmasaydı olamazdı. İşgal devletinin Filistin halkına, toprağına ve mukaddesatına yönelik atacağı her adım ve işleyeceği ihlallerden Trump ve yönetimi sorumludur” ifadesi kullanıldı. Arap ve İslam dünyasına, Filistin halkına destek çağrısı yapılan açıklamada, Kudüs’teki Filistinlilerin tutunmasını sağlayacak projelerin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekildi. Hamas Hareketi, İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanı’nın “Hükümet Kudüs’te 300 bin konut inşa edecek” şeklindeki açıklamalarını kınadı. Hamas Hareketi Sözcüsü Hazım Kasım tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu yerleşim planı, toprağa ve Filistin insanına karşı sürekli devam eden bir saldırı planıdır” denildi. İsrail’in Filistin topraklarını işgal politikalarını sürdürdüğünü söyleyen Kasım, “Filistin insanını göçe zorluyorlar ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirtilen insanlara yerleşim birimleri inşa ediliyor.” ifadelerini kullandı. Kasım, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı, İsrail’in iştahını daha da kabarttı, İsrail’i Filistinlilerin topraklarına el koymak için daha açgözlü hale getirdi” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
GUATEMELA DA ELÇİLİĞİNİ TAŞIYOR
Guatemala Cumhurbaşkanı Jimmy Morales, ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması talimatı verdiğini açıkladı. Facebook hesabı üzerinden açıklama yapan Morales, dün İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra Guatemala’nın Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı aldıklarını ifade etti. Taşıma işleminin ne zaman başlayacağına dair detay belirtmeyen Morales, bu konuda çalışma talimatı verdiğini kaydetti. Ekonomik olarak büyük ölçüde ABD yardımlarına bağımlı Orta Amerika ülkesi Guatemala’nın bu kararı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilen ve ABD’nin tehditlerine rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması ve ABD Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması kararını geçersiz sayan kararın ardından geldi.
‘İSRAİL DOSTLARI PARTİSİNE’ KİM DAVET EDİLECEK?
ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, Genel Kurul’daki oylama öncesi üye ülkelerin diplomatlarına gönderdiği e-postada ‘her bir oyu tek tek not edecekleri’ tehdidinde bulunmuş, “Trump sizi izliyor” demişti. Haley, tehdide rağmen oylamadan 128 kabule karşı yedi ret oyunun çıkmasının ardındansa ‘evet’ oyu vermeyen ülkeleri dostluk yemeğine davet edeceğini açıklamıştı. ABD’de yayımlanan Atlantic dergisinde kaleme alınan yazıda, İsrail’in de çekimser oy kullanan, oylamaya katılmayan ve ret oyu veren ülkelere yardım edeceği belirtildi. Hayır oyu kullanan ülkeler, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Togo. Bu ülkelerin bazıları, nüfusları onbinlerle ifade edilecek kadar küçük.
BİR MİLYON YAHUDİ’YLE ‘BÜYÜK KUDÜS’
Netanyahu hükümeti, son dönemde Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine hız verdi. İsrail’in 1967’den bu yana Batı Şeria’da 131, Doğu Kudüs’te 10, Batı Şeria’nın tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu ifade ediliyor. Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinde yaklaşık yarım milyon, Doğu Kudüs’tekilerde 220 bin yerleşimcinin ikamet ettiği kaydedilirken, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimcilerin sayısını kısa sürede bir milyona çıkarmayı istediği belirtiliyor. akan Yoav Galant’ın planında, İsrail hükümetinin daha önce açıkladığı ve işgal altındaki Doğu Kudüs’ün etrafında yer alan Yahudi yerleşim birimlerinin Kudüs’e bağlanmasını öngören “Büyük Kudüs” planının bir parçası olduğuna vurgu yapılıyor.