Suriye, Doğu Guta’yı bugün yine bombaladı. Bugünkü saldırıda toplam 53 kişi hayatını kaybederken, son 1 haftada ölenlerin sayısı 500'e yaklaştı. Doğu Gutayı da kapsayacak BM'deki ateşkes tasarısı ise Rusya'nın Esad'ı korumak için yaptığı hamlelere takıldı.
AKŞAM SAATLERİNDE 32 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ
Suriye'de, Beşşar Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'ya düzenlediği hava saldırılarında 32 sivil yaşamını yitirdi.
Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Merkezi'nden alınan bilgiye göre, sivil yerleşimlerden Duma'da 17, Keferbatna'da 2, Hamuriye'de 2, Haresta'da 4, Sakba'da 2, Arbin'de 2, Afteris'te 1 ve Beyt Sava'da 2 olmak üzere toplam 32 sivil saldırılarda can verdi.
Rejim, son 6 günde 22 sağlık merkezini, 1 camiyi ve 1 yetimhaneyi hedef aldı.
Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor.
ÖLENLARİN SAYISI 500'Ü GEÇTİ
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’nin Doğu Guta’ya bugün yaptığı hava saldırılarla birlikte son bir haftada ölenlerin sayısının, 100’ü çocuk olmak üzere 500 yükseldiğini açıkladı. İnsan Hakları Gözlemevi, hava saldırılarının Suriye ve Rusya savaş uçaklarınca gerçekleştirildiğini söyledi. 2015’te Suriye rejimine destek vermeye başlayan Rusya, Doğu Guta saldırılarına doğrudan katıldığı iddialarını reddetti.
RUSYA'DAN GECİKTİRME HAMLESİ
BM Güvenlik Konseyi üyeleri, ateşkes kararının Rusya tarafından geciktirilmesinin Suriye’ye Doğu Guta’yı daha da bombalaması için zaman kazandırdığını ve Rusya tarafından pazarlık konusu yapıldığını iddia etti. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley resmi twitter hesabında, "Suriye’ye insanı yardım sağlamak için ateşkes kararının Rusya tarafından geciktirilmesi inanılacak gibi değil. Güvenlik Konseyi bu oylamaya karar verene kadar daha kaç insanın ölmesi gerekiyor. Suriyeliler bekleyemez” ifadesini kullandı.
Dünya liderleri gün boyu krizin daha da kötüye gitmemesi için acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin faaliyetlerini insani bir rezalet olarak niteledi. BM yardım kuruluşları ise Suriye’yi sivillerin hayatına önem vermediği için kınadı.x
Hazırlanan tasarı metninde, Suriye’de bin 244 yerleşim bölgesinde 5 milyon 600 bin insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğu, bu insanların 2 milyon 900 bininin muhasara altındaki bölgelerde olduğu belirtiliyor. Alınacak otuz günlük ateşkes kararının 72 saat sonra yürürlüğü girmesi öngörülüyor.
Esed rejiminin Doğu Guta'ya dün düzenlediği hava saldırılarında ise 38 sivil yaşamını yitirdi. Doğu Guta'ya bağlı sivil yerleşimlerden Duma'da 15, Şifoniye ve Abadde'de 5'er, Kefer Batna'da 3, Ayn Terma, Zemelka ve Hamuriye'de 2'şer ve Haresta Sakba, Medyere ve Merc'de birer sivil can verdi.
Şiddetli saldırılar devam ederken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Rejim, son 5 günde 22 sağlık merkeziyle bir cami ve yetimhaneyi hedef aldı. İki günde katledilen sivil sayısı ise 58'e yükseldi.
400 BİN SİVİL ABLUKA ALTINDA
Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk, açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.
BM TASARASI BUGÜNE KALDI
Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Suriye'de milyonlarca kişiye insanı yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısını içeren ve dün yapılması beklenen tasarının oylanması bugüne kaldı. Cuma günü oylanması beklenen ancak konsey üyesi ülkelerin üzerinde tam olarak uzlaşma sağlayamadığı tasarının Güvenlik Konseyi'nde yerel saatle 12.00 sıralarında oylanması bekleniyor.
Tasarıda öngörülen ateşkes, İŞİD ve Nusra Cephesi dahil El Kaide bağlantılı tüm gruplara karşı düzenlenen operasyonları kapsamıyor. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, 30 günlük ateşkesin gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını savunuyor. Rusya'nın tasarıyı veto edip etmeyeceği ya da çekimser mi kalacağı ise henüz açıklık kazanmış değil. Ancak tasarıyı sunan İsveç ve Kuveyt, Şam yakınlarındaki Doğu Guta'yı hedef alan rejim bombardımanında sivil ölümlerin sayısının artmasını önlemek için bir an önce adım atılması gerektiğini belirtiyor.