Doğu Akdeniz’de ciddi doğalgaz kaynakları var

Türkiye’nin doğalgazda tek bir kaynağa bağlı kalmaması gerektiğini söyleyen IEA Direktörü Fatih Birol, “Akdeniz’de ciddi kaynaklar var, çevre ülkelerden mümkün olduğunca yararlanılmalı” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde ciddi doğalgaz kaynakları bulunduğunu ve bunlardan mümkün olduğunca faydalanılması gerektiğini belirtti. ABD’de düzenlenen 2017 Enerji Konferansında konuşan Birol, Türkiye’nin aldığı doğalgazın büyük kısmının tek bir ülkeden tedarik edildiğini söyledi. Bunun çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Birol, “Şu anda doğalgaz aldığımız Azerbaycan dışında, iki yeni gaz üreticisi olabilecek bölge var” dedi. Bu kapsamda Irak’taki zengin ve üretimi ucuz doğalgaz ve petrol kaynaklarına işaret eden Birol, Doğu Akdeniz bölgesinde de ciddi doğalgaz kaynakları olduğunu belirterek, Kıbrıs çevresinde ve İsrail’de üretilen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderilmesinin ekonomik açıdan en verimli seçenek olduğunu ifade etti. Doğalgazın son derece çevre dostu bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Birol, “Ülkemizde doğalgazı hem ısınmada hem de elektrik üretiminde kullanıyoruz. Ben, doğalgazın Türkiye’de önemli rol oynayacağını düşünüyorum” dedi.

Birol, Türkiye’nin, Afrika ve Asya’daki ülkelerden de sıvılaştırılmış doğalgaz alarak kaynak çeşitlendirmesi yapabileceğini belirterek, “Yumurtaların hepsini aynı sepete koymayacağız” ifadesini kullandı. Doğalgaz ve petrolde güvenliğin son derece önemli olduğunun altını çizen Birol, “Bazen hem doğalgaz hem de petrolde beklemediğiniz şeyler olabilir. Burada tedbir alabilmek için nasıl paramızı bankaya yatırıyoruz, aynı şekilde doğalgaz ve petrolü de stoklamamız lazım” dedi.  Birol, Türkiye’nin son dönemde doğalgaz ve petrol güvenliği konularında büyük atılımlar yaptığını ifade ederek, Tuz Gölü’ndeki doğalgaz depolama tesisinin doğalgaz arz güvenliği açısından atılmış son derece önemli bir adım olduğunu söyledi. Doğalgazın dünyada altın çağına girdiğine işaret eden Birol, başta ABD ve Avustralya kaynaklı olmak üzere dünyada doğalgaz üretiminin ciddi şekilde artacağını ve bu durumun gaz fiyatlarının düşmesinde etkili olacağını da sözlerine ekledi.

GAZ TÜKETİM TAHMİNİ 46 MİLYAR

Türkiye’de bu yıl yaklaşık 490 milyar kilovatsaat eşdeğerinde 46 milyar metreküp doğalgaz tüketimi tahmin ediliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tahminlerine göre, Türkiye’de bu yıl tüketilecek doğalgaz miktarı 46 milyar 29 milyon 977 bin metreküp olarak belirlendi. Geçen yılki tüketim 46.3 milyar metreküp olurken, elektrik amaçlı doğalgaz tüketimi 19 milyar metreküptü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türkiye'nin kıta sahanlığında Fransa ve İtalya yeni doğalgaz damarı buldu

Ekonomi Haberleri