Doğrusunu öğrenerek mikroplardan korun

Bilim insanları mikroplarla ilgili doğru bilinen yanlışları sıralıyor. Bunlar arasında sıcak suyun hijyen sağlamasından soğuk havanın hasta etmesine kadar halk arasında kesinliğine inanılan söylemler yer alıyor. Uzmanlar mikroplardan korunmak için doğru yöntemleri uygulamak gerektiğini belirtiyor.

Mikroplar sürekli etrafımızda, her yerde bulunuyor. Zaman zaman korkutucu olabiliyorlar. Özellikle de mikroskopla bakıldığında! Fakat soğuk algınlığından ölümcül enfeksiyonlara kadar her şeye sebebiyet verebilecek olan bu küçük yaratıklar çoğu zaman yanlış anlaşılıyor ve sağlıklı bir yaşam için yanlışların doğrularla yer değiştirmesi gerekiyor. Bilim insanları bu nedenle mikroplarla ilgili bilinen beş miti sıralıyor.

* Umumi tuvaletlerin klozetlerinden enfeksiyon kapılabilir

Korkmayın, klozete rahat rahat oturabilirsiniz. “Klozet genelde tuvaletteki en temiz şeylerden biri olur” diyor Arizona Üniversitesi’nde mikrobiyoloji profesörü Charles Gerba. “Umumi tuvaletten çıktıktan sonra poponuzdansa ellerinize olanlar çok daha endişe verişi” diye ekliyor Simmons College’daki hijyen ve sağlık merkezinin direktörü Elizabeth Scott. Scott’a göre tuvaletin kapı kolundan mikrop alıp onları ağız ve burnunuza taşımanız çok daha muhtemel. Bu nedenle, tuvalleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkamaya özen göstermeli ve mümkense kapı kolunu kağıt havluyla tutmayı denemelisiniz. İpucu: Ayrıca tuvalette çantanızı yere koymayın, yer çoğu zaman tuvaletteki en mikroplu yüzeydir.

Sıcak suyla yıkamak en etkili temizlik yöntemidir

Yapılan araştırmaya göre soğuk suyun temizlediği bakteri oranıyla sıcak suyunki aynı. Rutgers Üniversitesi’nde gıda bilimci Donald Schaffner, bakterileri öldürecek sıcaklıkta bir suyun 37 derecenin üzerinde olması gerektiğini ama bunun da insan derisine zarar vereceğini söylüyor. Massachutets Hastanesi’nde enfeksiyonel hastalıklar bölüm şefi Stephen Calderwood’a göre de suya oranla bakterileri daha iyi temizlediğinden sabun kullanımı çok önemli! İpucu: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi elleri sabunlarken 20’ye kadar saymayı, sonrasında durulamayı öneriyor.

Soğuk hava hasta eder

Tam olarak değil. Soğuk hava bizi hata etmez, fakat mikropların soğuğa verdiği tepki edebilir. 2015’te yapılan bir çalışmada anlaşıldığına göre soğuk havalar soğuk algınlığına sebep olan rinovirüslerin daha hızlı çoğalmasına neden oluyor. Ayrıca soğuk havaların bizi iç mekânda tutması ve böylece sürekli hapşırma, öksürme ve enfeksiyonlu insanlara maruz kalmamız da hastalığa yol açan sebeplerden. İpucu: Eğer nezle veya gripseniz, başkalarını da hasta etmemek adına insanlardan uzak durun. Eğer henüz hasta olmamışsanız da ellerinizi sık sık yıkayın ve grip aşısı yaptırın.

Antibiyotikler soğuk algınlığına neden olan mikropları öldürür

Yanlış! Genelde soğuk algınlığına virüsler sebep olur ve virüsler antibiyotiklerden etkilenmez. İpucu: Eğer soğuk algınlığınız varsa doktorunuzdan antibiyotik istemeyin. Uzmanlar gereksiz antibiyotik kullanımının antibiyotiklere karşı bağışıklığı olan bir enfeksiyonun oluşmasına neden olabileceğinin altını çiziyor.

Kendi eviniz yerine bir restoranda gıda zehirlenmesi yaşamanız daha muhtemel

Çoğu restoran bu tarz problemlerden kaçınmak bakımından çok hassastır ancak çoğu ev böyle değil! Mikrobiyoloji profesörü Charles Gerba, gıda zehirlenmelerinin yaklaşık yüzde 80’inin evlerde gerçekleştiğini belirtiyor. İpucu: Kendinizi gıda kaynaklı hastalıklardan korumak adına ekmek, et ve sebzeler için ayrı doğrama tahtalarını kullanın; yemeklerinizin uygun bir ısıda piştiğinden emin olmak için bir termometreyle kontrol edin; bakterilerin çoğalmasını önlemek için buzdolabınızın sıcaklığını 4 derecenin altında tutun ve yemek hazırlamadan, yemeden ve yedikten sonra her zaman ellerinizi yıkayın.

SÜNGERE DESTOKS YAPIN

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada mutfak süngerlerinin içinde 362 farklı bakteri türünün yaşamakta olduğu tespit edildi. Bu da mutfak süngerlerinin nasıl dezenfekte edilmesi gerektiğiyle ilgili tartışmalara yol açtı. Nemli mutfak süngerlerini 1 dakikalığına mikrodalga fırına koyun veya bulaşık makinesine atın. İki yöntem de bakterilerin yüzde 99’unu öldürür.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bilim insanlarından müthiş buluş: Kibrit kutusunda 35 milyon şarkı
Temporal Lob Epilepsi hastalığı (TLE) nedir? Hastalığın belirtileri nelerdir?
Migren ağrılarına elle tedavi

Hayat Haberleri