Akyeşilmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barış faaliyetlerine destek veren ve bu yönde akademik çalışmalarda bulunan bir bilim insanı olarak "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" platformuna ilk etapta destek verdiğini söyledi.
Bildiri metnini dikkatle incelemediğine dikkati çeken Akyeşilmen, "Bildirinin tek taraflı, barışa hizmet etmeyen bir anlayış içerisinde olduğunu sonradan fark ettim. Yayımlanan bildiri dilinin de tek taraflı, dışlayıcı ve ötekileştirici olduğu anlaşılmıştır. Böyle bir ifadenin barışa hizmet etmeyeceği ortadadır. Barışı tersine götürecek, kutuplaşmaya neden olan bu platformun ifadelerine katılmıyorum. Listede isminin çıkarılması için platforma gönderdiğim e-mail gece saat 23.57 itibarıyla sonuçlandı. Desteğimi resmen geri çekmiş bulunuyorum" diye konuştu.
Hakkın şiddetle alınamayacağını belirten Akyeşilmen, şöyle konuştu:
'Kullanılan dil tek taraflı olmamalı'
"Son 30 yılda Kürt sorunu şiddetle çözülememiştir. Son üç yıllık barış sürecinin ülkeye kattığı huzur ve istikrar gösteriyor ki sürdürülebilir bir barışın toplum olarak bize kazandıracağı çok şey vardır. Dünyadaki örnekleri de göstermiştir ki eninde sonunda bu tür sorunlar barışçıl yöntemlerle çözülebilmektedir ve çözülmelidir. Barış ve şiddet tek taraflı olmaz, bu nedenle kullanılan dil de tek taraflı, dışlayıcı ve ötekileştirici olmamalı. Böyle bir dilin barışa hizmet etmeyeceğini, tersine kutuplaşmaya hizmet edeceğini düşündüğüm için yararlı bulmuyorum."