DOÇ. DR. NİYAZİ BEKİ
Güzel ahlak, öbür dünyada insanı Hz. Peygambere komşu yapacak değerdedir. Bu konudaki bir hadisin manası şöyledir: “Kıyamet günü benim meclisime en yakın olanlarınız, ahlakı en güzel olanlarınızdır.”
Güzel ahlakın önemli bir göstergesi güzler yüzlü olmaktır. Arapçada şöyle güzel bir söz vardır: “Tebessüm, tercümeye ihtiyaç duymayan evrensel bir dildir.” Yani güler yüzlü olmak, yabancıları tanıştıran, düşmanlıkları dostluğa çeviren, fazla söze ihtiyaç bırakmayan, sessizce bir konuşmadır, gönülden gönüle iletişim hattını kuran bir erdemdir.
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğe iyiliğin en güzeliyle karşılık ver. Bir de bakarsın, aranızda düşmanlık bulunan kişi sanki candan bir dost oluvermiştir”(Fussilet:34)mealindeki ayette beyan edilen “kötülüğü iyilikle savma” nın ilk basamağı da tebessüm olsa gerektir. Tebessüm aynı zamanda cennet yoluna döşenen büyüleyici bir taştır. “Kardeşine tebessüm etmen/güler yüz göstermen senin için bir sadakadır” manasındaki hadisten bunu anlıyoruz.
Ayet ve hadislerin ışığında yapılan söz konusu açıklamalar, gösteriyor ki, güzel ahlakın bir göstergesi ve bir alt basamağı olan “tebessüm, dünyada bir barış elçisi, ahirette ise sevap hazinesinin bir bekçisidir.
SORULARLA İSLAMİYET
Evladın ana-babaya dua etmesinin fazileti nedir?
SORU: Gerek ayetlerden gerekse hadislerden anne babanın evladına dua etmesinin ne kadar önemli oluğunu görüyoruz. Peki evladın anne babasına yaptığı dua aynı derecede midir?
CEVAP: Evladın anne-babasına dua etmesinin ne kadar önemli olduğunu aşağıda meali verdiğimiz ayetten anlamak mümkündür: “Onlara(anne-babana), merhametten kaynaklanan, alçak gönüllülük kanadını ger. Ve: ‘Rabbim! Ben küçük iken onlar beni nasıl merhametle yetiştirdilerse, sen de onlara öylece merhamet et’ de (diyerek dua et!)”(İsra, 17/24). Allah’ın anne-babaya dua etmesini emretmesi, üstelik duanın şeklini de öğretmesi, bu duanın Allah katından ne kadar makbul olduğunun açık göstergesidir. Aşağıdaki hadis şerifte de evlatların anne-babası için yapacakları duanın önemini ve makbuliyetini göstermektedir: “İnsan öldüğü zaman amel defteri kapanır. Ancak üç şey (barındıran amel defteri) bundan müstesnadır. Sadaka-i cariye, kendisinden yararlanılan ilim veya kendisine hayır dua eden salih çocuk.”