SORU: Haşirde, organlarımız, hayvanlar, bitkiler ve diğer varlıklar bizden davacı olup hesap soracaklar mı? Örneğin işittim ki yenilip şükredilmeyen hayvani rızıklardan dolayı haşirde hayvanlar insanlardan hesap soracakmış. Aynı durum organlarımız, bitkiler ve bize hizmet eden diğer varlıklar için de geçerli midir?
CEVAP: Allah’ın sonsuz adaletinin tecelli edeceği mahşerdeki mahkeme-i kübrada, şüphesiz haksızlık yapan ve haksızlığa uğrayanlar arasında ilahî hüküm verilecektir. İnsan, insandan şikayetçi olacağı gibi, haksızlığa uğramış canlılar da insanlardan şikayetçi olur. Nitekim hadis-i şerifte, “bir kediyi aç bırakıp ölümüne sebep olan bir kadının cehenneme gittiği”(Buharî, Enbiya,50) bildirilmektedir. Bitkilerin şikayetçi olacağına dair bir bilgiye rastlayamadık. Ancak bitkiler dahil insanların her türlü nimetten sorguya çekileceği “o gün mutlaka nimetlerden sorguya çekileceksiniz” (Tekasür,102/8) mealindeki ayet ve benzeri ayetlerden öğreniyoruz. Organlarımızın bizden davacı olup aleyhimizde şahitlik edeceği bilgisini şu mealdeki ayetlerden öğrenmekteyiz:
“Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir”(Nur, 24/24). “Bugün mühür vuracağız ağızlarına, elleri Bize söyler, ayakları şahitlik eder, kendi yaptıklarına”(Yasin,36/65). “Gün gelir, Allah’ın düşmanları toplanıp cehenneme sevk olunmak üzere, baştan sona tutuklanırlar. Nihayet oraya ulaştıklarında kulakları, gözleri ve derileri yaptıkları işleri söyleyip kendi aleyhlerinde şahitlik ederler. Derilerine: “Niçin aleyhimizde şahitlik ettiniz?” deyince onlar:“Bizi konuşturan, her şeyi konuşturan Allah’tır.Zaten sizi ilkin yaratan ve sonunda da huzuruna götürüleceğiniz Rabbiniz de O’dur. Siz, kulaklarınızın, gözlerinizin, derilerinizin, aleyhinizde şahitlik edecekleri bir günün geleceğine inanmıyor ve ondan sakınmıyordunuz, ayrıca siz, yaptıklarınızın çoğunu, Allah’ın bilmediğini sanıyordunuz.”(Fussilet, 41/19-22)
Sınava girerken Yasin okumanın faydası var mı?
SORU: Sınava girerken, askere giderken vb durumlarda özellikle Yasin, Fetih, Nebe gibi sureler okunuyor. Yasin suresinin ölülere okunmasıyla ilgili hadis olduğunu biliyorum ama sınava girerken neden okunuyor? Bazı surelerin okunmasının diğer surelere göre faziletli ve faydalı olduğunun delili nedir?
CEVAP: Söz konusu surelerin veya benzeri şeylerin bazı ihtiyaçların yerine gelmesi için okunmasının faydalı olduğuna dair sahih bir hadise rastlayamadık. Bu gibi surelerin okunmasının faydalı olduğunun yaygınlaşması, daha çok bazı alim ve salih kimselerin tecrübelerine dayanır. Onların samimi bir şekilde okudukları bazı sure veya ayetlerin maksatlarına ulaştıran birer anahtar gibi gördükleri için bunu söylemişler veya kitaplarında yazmışlardır. Nitekim, İbn Kesir, Yasin suresinin okunduğu maksat için faydalı olduğuna, “okunmasıyla zor işlerin kolaylaşacağına” dair bilgiyi, bazı alimlerin tecrübesine dayandırmaktadır. (İbn Kesir, Fatır:45. ayetin tefsiri) İslam literatüründe, genel olarak Kur’an okunduktan sonra yapılan duaların daha makbul olduğuna dair bilgiler vardır. Bu sebeple Kur’an’ın herhangi bir yerinden okuduktan sonra istediği şey için dua etmek güzeldir. Bununla beraber, bazı surelerin daha fazla ön plana çıkması, -zayıf da olsa-onların faziletleriyle ilgili bazı rivayetin olmasıdır. Yine de denilebilir ki, Yasin suresinin başlarında “sırat-ı müstakim” ifadesi, insanların doğru yola iletilmesine bir karine kabul edilmiştir. “Fetih” suresi, Fettah ismine de baktığı için zor kapıların açılmasına bir emare kabul edilmiştir.
Görev başında vefat edenler şehit sayılır mı?
SORU: 112 Acil Serviste paramedic (sağlık memuru) olarak görev yapmaktayım. Vakalara geç olmadan yetişip müdahale edebilmek için hız yapmamız gerekiyor. Bu da kaza riskini artırıyor. Medyada aynı haber içerisinde polise şehit denilirken bizler için ‘’öldü’’ yüklemi kullanılmakta. Bu görevi yaparken vefat edersek mertebemiz ne oluyor?
CEVAP: Önce şunu belirtelim ki, bir kimsenin şehit olup olmaması resmi makamlarca ilan edilip edilmemesiyle ilgili değildir. Şehitlik, kişiyi dünyada meşhur etmek için değil, ahirette kahraman yapmak için lütedilen Allah’ın bir ihsanıdır. Konuya bu açıdan bakmakta fayda vardır. Değişik hadis rivayetlerinde asıl cihadda öldürülen hakiki şehitlerin dışında olan manevi şehitler farklı sayılarla verilmiştir. İbn Hacer, sağlam senetle gelen rivayetlerin toplamından bu manevi şehitlerin 20 çeşitten fazla olduğunu bildirmiştir(İbn Hacer, 6/43). Bu manevi şehitlerden biri de bindiği hayvandan düşüp ölen kimselerdir(İbn Hacer, a.g.y). İslam alimleri, buna dayanarak trafik kazasında ölenler de manevi şehit hükmünde olduğunu belirtmişlerdir(bk. Merkezu’l-Fetva, Rakam: 34588). Bu sebeple sizler gibi bir hayat kurtarmak adına koşuşturanların geçirdiği kazalarda ölenler de manevi şehit hükmünde olur inşaallahu teala.. Bununla beraber, sizin için belirlenen hızı aşmamaya dikkat edin. Çünkü trafik kurallarını aşmak bir kusur sayılır. Buna dikkat etmek gerekir.