ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin açıklamalarda bulunarak, "ABD’nin, Türkiye’ye S-400 tedariğine ilişkin tavrı değişmedi. Ankara, anlaşmayı sürdürürse çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacak" demişti.
CAATSA yaptırımlarını içeren tasarının Kongre’den geçtiğini hatırlatan Ortagus, “CAATSA yaptırımları tasarısı Kongre’den geçti. Sonuçları Türkiye açısından olumsuz olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.
Ortagus’un açıklamalarına bugün Ankara’dan jet yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili detayları ortaya koyan bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy açıklamalarda bulundu. Aksoy, “ABD tarafını diplomasi ve diyaloğu dışlayarak ilişkilere zarar verecek yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün yaptığı açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın G-20’deki görüşmesinin içeriği ve ruhuyla bağdaşmamaktadır. S400’ler için ABD’ye teknik bir çalışma grubu kurulmasını önerdik, ancak bu teklifimize halen yanıt alamadık” ifadesini kullandı.
ERDOĞAN: VAZGEÇMEYECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin Türkiye'ye gönderilmeye hazırlandığını belirtmişti. Erdoğan, füzelerin Türkiye'ye ne zaman ulaşacağını ya da nereye konuşlandırılacaklarını ise açıklamamıştı.
Dün ise Bosna Hersek dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, konuya ilişkin “S-400 sadece acil durumlarda mı kullanılacak? Teknoloji transferi konusunda Rusya ile tam bir işbirliği yapılıyor mu” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bir defa ortak üretim noktasında Rusya ile sıkıntımız yok. Sayın Putin ile bu işi ilk görüşmeye başladığımız andan itibaren bu konuda mutabakatımız var. Ortak üretime de inşallah geçeceğiz. Bu spekülasyonlar maalesef bizim S-400 alımından vazgeçmemizi isteyenlerin ileri sürdüğü bir tezdir. Bundan vazgeçin diyorlar, böyle bir şey söz konusu değil.”
“Diğer soruya gelince; böyle bir alım veya böyle bir yatırım niye yapılır? Bize nerede, nasıl gerekli olursa biz de bunu tabii ki aynı şekilde kullanma imkanına, hakkına sahip olacağız. Bu bir hava savunma sistemi. Böyle olduğuna göre, eğer birileri bize bir saldırı yaparsa bu saldırı karşısında biz de bu savunma sistemimizi devreye sokacağız. Böyle bir yatırıma bunun için giriyoruz.”
“Biz şu ana kadar en idealini yakalayabilmek için -kendimiz bir defa çalışmalarımızı yapıyoruz o ayrı- ama bir de Patriotlarla ilgili çalışmamızı Obama döneminde başlattık. Fakat Sayın Obama maalesef bize hep “Kongre izin vermiyor” dedi. Şimdi Sayın Trump bunu bildiği için buradan hareketle haklılığımızı teslim etti ve “Bunların hepsi Obama’nın yanlışları” dedi. Çok da ağır ifadeler kullanıyor ve “Haklısın” dedi. Bütün medyanın önünde de kendi mesai arkadaşlarına da bunu söyledi. Patriot olayı bundan dolayı ilerlemedi ki Sayın Trump’ın döneminde de bu iş sarktı. Burada da yine “tamam verdik, veriyoruz” diyemedi. Bize mesela şimdi de uygun şartlarda böyle bir şeyi vermeye kalksaydılar biz Patriot da alabiliriz, çeşitlendirebiliriz ama burada kazan-kazan esasına göre hareket edeceksek… Tabii ki ülkemizin güvenliği ve ülkemizin güvenliğinin ötesinde hele hele bir de bunu pazar olmak anlayışıyla değil, üretir hale gelebilmek anlayışıyla da başından beri adımlarımızı attık. Şu anda da S-400 konusunu Sayın Putin ile her görüştüğümüzde “Başından itibaren nasıl anlaştıysak öyle devam edecektir” demiştir.”
CAATSA NEDİR?
ABD’nin düşmanı sayılan kişi ve kurumlara uygulanan bir dizi yaptırım rejimini içeren yasa CAATSA ile ABD, Türkiye’de ve Rusya’daki S400 anlaşmasına imza atan kişi ve kurumlara yaptırım uygulayabilecek.
ABD benzer bir yaptırımı İran’daki nükleer krizde kullanmış ve İran’ın dini lideri Hamaney’e kadar birçok yetkiliye yaptırım uyguladığını duyurmuştu.