Dışişleri, Rus Büyükelçisi'ni bir kez daha çağırdı

Dışişleri Bakanlığı, Suriye sınırında Türk jetlerini taciz eden ve sınır ihlali yapan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ni bir kez daha çağırdı. Büyükelçi'ye Rusya Türkiye görüşmesinin Ankara'da yapılabileceği mesajı iletildi.

[Karar]

Suriye sınırında sınır ihlal ve Türk jetlerini de taciz eden Rusya'nın gelen tepkiler karşısında Türkiye'ye görüşelim çağrısı yapmasına Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Daha önce uyarılmak için çağrılan Rus Büyükelçisi bu kez görüşme teklifine yanıt için Bakanlığa çağrıldı. Büyükelçi'ye Rusya Türkiye görüşmesinin Ankara'da yapılabileceği mesajı iletildi. 

Görüşmeden sonra yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Rusya Federasyonu'nun 3 ve 4 Ekim 2015 tarihlerinde Türk hava sahasına yönelik ihlalleri, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği nezdinde kuvvetle protesto edilmiş, ihlallerin tekrar etmemesi istenmiş, bunların tekrarı durumunda doğacak sonuçlardan Rusya Federasyonu'nun sorumlu olacağı belirtilmiştir.

Bu hususlar dün (6 Ekim) Dışişleri Bakanlığı'na davet edilen Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi'ne, 5 Ekim’de Sayın Başbakanımız başkanlığında yapılan güvenlik toplantısının ardından yayımlanan bildirinin ışığında tekrarlanmış,‎ ayrıca Türk askeri makamlarının ihlallerin nedenlerine dair izahatlarını ve benzer olayların tekrarını önlemek için ne gibi tedbirler aldıklarına ilişkin verecekleri bilgileri dinlemek üzere Rusya Federasyonu askeri makamlarıyla Ankara'da görüşebilecekleri dile getirilmiştir.

Aynı vesileyle, Rusya Federasyonu Büyükelçisi'ne, esas olanın Türk hava sahasına yönelik ihlallerin tekrar etmemesi olduğu önemle vurgulanmıştır.

Çalışma grubu kurmadık

Rusya Federasyonu makamlarıyla Ankara'da Bakanlığımızca yapılan görüşmeler ve askeri makamlarımız arasındaki görüşmeler bağlamında herhangi bir çalışma grubu tesisi gündeme gelmemiştir."

Görüşme teklifi Ruslardan geldi

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoliy Antonov, dün Türkiye'nin ve NATO'nun sınır ihlali ile ilgili tepkisinin ardından açıklama yapmıştı. Antonov, Rusya'nın Türkiye Savunma Bakanlığı temsilcileri ile Suriye konusunda Moskova'da görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Antonov yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

"Rusya Savunma Bakanlığı bu sorun hakkında ilgili tüm ülkeler ile çeşitli şekillerde çalışma grubu oluşturmaya hazırdır. İlk olarak burada Türkiye'ye değinmemiz gerek. Türkiye Savunma Bakanlığı temsilcilerini Moskova'da ağırlamaktan memnuniyet duyarız."

Antonov, düzenlenecek görüşmede her türlü anlaşılmazlıktan kaçınmak için Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Devlet Başkanı'nın talimatı üzerine Suriye'de yerine getirdikleri görevler sonucunda ortaya çıkabilecek teknik sorunların ele alınabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rusya, Suriye'de misket bombası kullandı
Davutoğlu: Rusya 55 kez ılımlı muhalifleri vurdu
Rusya, Lazkiye'de 'uçuşa yasak bölge' kurdu

Güncel Haberleri