Cinsel istismar davaları son 10 yılda 3 kat arttı. 2015’te 17 bin olay resmi makamlara ulaşırken 2016 yılında ise 21 bine yakın cinsel saldırı vakası davalık oldu. Korkunç bir toplumsal sorun olan cinsel istismarın önüne geçilmesi amacıyla harekete geçildi. Çeşitli proje ve sosyal sorumluluk organizasyonları düzenledi, kamu spotları çekildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da cinsel istismar sorununa karşı bir çalışma yaptığı öğrenildi. Diyanet, 81 ilden gelen 250 din görevlisine hadis ve ayetlerle desteklenen, cinsel istismarların önlenmesine yönelik “Mahremiyet Bilinci ve Çocukluk Döneminde Mahremiyet Eğitimi” verdi.
Din görevlilerine eğitim verilen semineri düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı mahremiyete dair sınırların, sadece insan aklının ve beşeri hukukun değil aynı zamanda ilahi iradenin de müdahale ettiği, koruduğu, korunmasını istediği ve çiğnendiğinde ceza öngördüğü sınırlar olduğunu anlattı. Çoğu zaman cinsellik ve mahremiyet eğitimlerinin aileler tarafından atlandığına dikkat çeken Martı, mahremiyet eğitiminin erken dönem çocukluk evresinde verilmesi gerektiğini söyledi.
Çocuğa iki yaşından itibaren bedeninin özel bölgelerinin öğretilmesini, bu konuda anne babaların da hassas olması gerektiğini ve özel alan ihlallerinde tepki vererek, onun da tepki vermesi gerektiğinin çocuğa öğretilmesi gerektiğini anlatan Martı, “Çocukla birlikteyken mahremiyet ihlali içeren durumlarla karşılaşıldığında, çocuğun duyacağı şekilde bunun doğru olmadığına dair sağlıklı tepkiler verilmelidir” dedi.
Martı, çocuğun soyunma ve giyinmede yalnız olması gerektiğini, anne babaların çocukların elbiselerini herkesin içinde değiştirmemesi gerektiğini ifade etti. Anne-baba, eş-dost ve akrabalar tarafından çocuğa sevgi gösterilirken vücudunun özel bölgelerine dokunulmaması gerektiğini anlatan Martı, “Mahrem kısımlarına vurarak ya da öperek sevilmemeli, özel bölgelerini göstermesine yönelik şakalar yapılmamalıdır. Vücudunun bütün bölgelerinin sevimli ve dokunulabilir olduğu fikri, çocuğu sevgi zannettiği istismar davranışlarına karşı korunmasız hale getirmektedir” ifadelerini kullandı. -AA
‘BEDEN ALLAH’IN EMANETİDİR’
Üç-dört yaşlarından itibaren çocuğa ebeveynin odasına girerken kapıyı çalması ve izin istemesi gerektiği, özel alanın ancak izinle kullanıma açılabileceği, bir başkasının evinde yatak odası ve banyo bölümüne girilmeyeceğinin öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı, katılımcılara, bu konuda “Birbirinizin kusurlarını ve mahremini araştırmayın” şeklindeki Hucurat Suresi’nin 12’inci ayetini hatırlattı. Peygamber Efendimiz’in en geç on yaşında yatakların ayrılması yönündeki tavsiyesini anımsatan Martı, çocuklara “Sen özelsin. Bedenin sana Allah’ın emanetidir, değerlidir ve dokunulmazdır. Özel alanını korumalı, başkalarının özel alanına saygılı olmalısın” mesajı verilmesini tavsiye etti.