Dijital dünyanın yeni para birimi Monero

Bitcoin ile dünyaya yayılan dijital para modası yeni para primlerinin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yeni para birimleri ise her zaman Bitcoin kadar, meşru ve güvenilir olmayabiliyor. Dijital alemin yeni para birimlerinden Monero, Coinhive isimli casus yazılım aracılığı ile kullanıcıların haberi olmayan web sitelerinden ve app uygulamalarından elde ediliyor.

KARAR / FRANKFURT

Birçok web sayfası işleticisi, app geliştirmecisi arka planda kullanıcıların hiç farkında olmadığı Coinhive isimli yazılım ile Monero’yu geliştiriyor. Coinhive, kullanıcılar farkına varmadan bilgisayarın şarj ve çalışma kapasitesini Monero’yu oluşturmak için kullanıyor. Coinhive başlangıçta resim ve video paylaşımı yapan Pr0gramm isimli bir site için yapıldı. Pr0gramm yöneticileri sayfalarını faaliyetlerini sürdürmek için gerekli para ihtiyacını dijital bir para pirimi geliştirerek çözmeye karar verdi ve böylece Monero ortaya çıktı. Monero Bitcoin’e göre daha kolay üretilebiliyor. Normal bilgisayarlar ve laptoplarla Monero üretilebiliyor. Oyca Bitcoin için yüksek meblağlarda para yatırmak ve özel bilgisayarlarla çalışmak gerekiyor. Bitcoin transferleri herkes tarafından görülebiliyor. Monero’da ise transferi sadece alıcıların görebileceği özel bir dijital anahtar var. Amerikan ve Avrupalı savcılar tarafından yasaklanan draknet palatformu Alphabay, Monero kullanıyordu. Monero’yu geliştiren ve isminin açıklanmasını istemeyen grup üyeleri yaptıkları açıklamada, paranın kendileri için yegane gerekçe olmadığını belirterek, “Programcılıktan keyif alıyoruz ve teknolojiye ilgi duyuyoruz” ifadesini kullandı. Monero para birimini üreten Cinhive isimli program Coinhive. com adresinden indirilip kullanılabiliyor. Bu program ünlü futbolcu Chirstiano Ronaldo’un internet sayfasında da tespit edildi. Herhangi bir app uygulamasında tespit edilen Moneroların yüzde 30’u bu para birimini keşfedenlere gidiyor. Yüzde 70’lik bölüm ise App yada Web sayfasını işletenlere veriliyor. Ancak uzmanlar Choinhive’nin dünyanın en tehlikeli 10 casus (malware) yazılımlarından birisi olduğunu söylüyor.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Balon gibi şişen Bitcoin patlayabilir
Bitcoin'de 6 saatte 2.400 dolarlık düşüş
Bitcoin'e rakip geliyor... FED harekete geçmeye hazırlanıyor

Ekonomi Haberleri