Deprem olacak dedi 16 saat sonra Marmara sallandı

Marmara Depremi korkuttu. Yalova Çınarcık'ta meydana gelen deprem Sakarya, Kocaeli , Bursa ve İstanbul'da hissedildi. Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir’in uyarısından 16 saat sonra Yalova'da deprem oldu.

Marmara Depremi İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'nde hissedildi. Depremin Osman Kendir’in uyarısından 16 saat sonra oldu. Kendir Marmara’da stresin arttığını ve her an bir depremin meydana gelebileceğini açıklamış ve uyarıda bulunmuştu. Yalova Çınarcık depremle uyandı. Kandilli depremin sabah saat 5:36'da meydana geldiğini ve 4.3 şiddetinde olduğunu duyurdu. 

OSMAN KENDİR MARMARA DEPREMİ KONUSUNDA UYARMIŞTI

Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir’in Marmara’da gerilim arttı her an deprem olabilir açıklamasından 16 saat sonra merkez üssü Yalova’nın Çınarcık İlçesi olan 4.1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi.

Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir çalışmalara ve MTA haritasından elde ettiği verilere dayanarak 29 Kasım 2018 Perşembe günü Marmara’da stresin arttığını ve her an bir depremin meydana gelebileceğini açıklamış ve uyarıda bulunmuştu. Kendir’in açıklamalarının ardından 16 saat geçmeden Yalova’nın Çınarcık ilçesi merkez üslü bir deprem yaşandı. Çevre illerden de hissedilen depremde her hangi bir hasar, can kaybı ve yaralanma meydana gelmedi.

PROF. DR. AHMET ERCAN MARMARA DEPREMİ İLE İLGİLİ NE DEDİ?

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bu deprem fay hattında enerji biriktiğini gösteriyor.Yalova merkezli 4,1 büyüklüğünde depremin ardından depremuzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan yaşanan sarsıntıyı CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

Çınarcık depreminin ardından CNN Türk canlı yayınında, yaşanan depremin beklenen İstanbul depreminin öncüsü olma ihtimalini değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, "İstanbul depreminin öncüsüdür diyemeyeceğiz ama orada bir gerilim biriktiğni gösteriyor" dedi.

Ercan, fay hattı ile ilgili olarak, "Şimdi 99 depremi ile kırık ikiye bölündü bunlardan bir tanesi Çınarcık çukurunun bulunduğu kesimden onun kuzeyinden Avcılar'a doğru yöneldi. ve oradan da aşağı yukarı Heybeliada'nın yakınında durdu. Bu İstanbul'a doğru giden kırıktı ve oradan ötesini kıramadı. Yerin altından iki kilometrelik bir mağma yükselimi vardı.

Bu yerkabuğunun çok kırılganlığını düşürdüğü için, orayı kıramadığı için beklenen İstanbul depremini yapamadı, geciktirdi. Bunun dışından diğer bir kol ise Gölcük'ten başlayıp 180 kilometre batıya doğru kaydı. Çiftlikköy'den bir kol daha sonra yeniden İstanbul'a doğru uzandı, balık kılçığı gibi. Diğer bir kol da Çınarcık üzerinden Esenköy'e doğru ilerledi. Çınarcık esenköy'ün orada kaldı. Daha ötesine gitmiş olsa İmralı Adası'na doğru gidip oradan da Bandırma'ya ulaşması gerekiyordu. Ya da Çanakkale'ye doğru dönmesi gerekiyordu. Tam orada kaldı." diye konuştu.

Fay hattındaki gerilim ile ilgili olarak ise "Böyle durumlarda gerginlik kırığın uç noktalarında birikmeye başlar. Şu anda gerilimin yükseldiği yerlerden biri Çınarcık Esenköy, buradan da İmralı'ya doğru kırmak istemektedir. Diğer bir yerde de İstanbul Avcılar ve Küçükçekmece'ye doğru şu anda yüklenmektedir.

Burayı tekrar kırabilmesi için biriktirmesi gereken 3-6 giga tontluk bir güç biriktirmesi lazım. Şimdi bu gücü biriktirirken depremcikler olmaya başlıyor. Bu depremlerden biri de bugün olan 4,1 büyüklüğündeki deprem. Şu anki depremin özelliğine bakacak olursak, granit katmanı içinde patlamıştır. 

Eğer beklenen İstanbul depremi Çınarcık önünde olursa, bu depremin beklenen büyüklüğü 6,4 ile 6,7 arasında değişir. Bu İstanbul depreminin öncüsüdür diyemeyeceğiz ama orada bir gerginlik biriktiğinin göstergesidir. Biz bunu böyle görüyoruz." değerlendirmesi yaptı.

MARMARA'DA DEPREMİN AYAK SESLERİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir, Marmara’da ciddi bir gerilim gözlendiğini, bunun beklenen depremin ayak sesleri olduğunu iddia etti.

Yalova’nın Marmara’da meydana gelecek her depremden etkileneceğini dile getiren Osman Kendir, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan fay hatlarını ve yaşanan depremleri gösteren haritanın da Marmara’da bir gerilimin olduğunu işaret ettiğini söyledi. Kendir, “Konuyu Yalova özelinde değerlendirdiğimizde bütün oklar bizi gösteriyor. Doğuda Yalova açıkları, batıda ise Saros körfezi gerilmenin iki uçta oluştuğunu ve ortada stres birikiminin olduğunu işaret ediyor.

Bu bize Marmara depreminin bugün olmazsa bile yakın zamanda yani 10 ila 30 yıl içinde olacağının ip uçlarını veriyor. 7 ya da üstü bir deprem bekliyoruz. Şehirlerin deprem öncesi dönüşmesi yararınadır ve bir bina bile az hasar alsa bir can bile kurtulsa mühimdir” dedi.

Yalova’nın, Bursa’nın Gemlik ilçesi örneğinde olduğu gibi taşınmaya pek uygun olmadığını kaydeden Kendir, “Gemlik merkezi de fay hattı üstünde ve bu konuda taşınma kararı alındı. Ancak Gemlik fay hattının tam üstünde. Bizde ise mesele zemin-yapı ilişkisi ile çözülebiliyor. Taşınma KHK’sı Yalova’ya pek uygun değil. Çünkü bu tip kararlarda uygulama zorluğu var ve çözümü neredeyse imkansız. Bizim üst ölçekli 1/50 binlik çevre düzeni planlarımız rezerv alan, riskli alan gibi hususları içermiyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Endonezya'da 5,9 büyüklüğünde deprem
Yalova Valisinden deprem açıklaması
Deprem yorumları! Kim ne dedi?

Güncel Haberleri