Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk İşleri Komisyonundaki oylama, konuyu soruşturan Fransız Savcılığının talebi üzerine gerçekleştirildi. Komitede, 18 üye Le Pen'in dokunulmazlığının kaldırılması isterken, 3 üye de karşı çıktı.
Konu, bir sonraki aşamada AP Genel Kurulunun gündemine gelecek. Eğer aynı karar çıkarsa, Le Pen'in yargılanmasının önü açılacak. Fransa'da "şiddet içeren görüntüleri yayma" suçuna en fazla 3 yıl hapis ve 75 bin avro para cezası veriliyor.
Soruşturmanın, ik turu nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce tamamlanması beklenmiyor. Le Pen, son anketlerde yüzde 25,5 ile ilk sırada yer alıyor. Aşırı sağcı ismi, yüzde 24 ile bağımsız aday Emmanuel Macron takip ediyor.
TERÖR PROPAGANDASI SUÇLAMASI
Le Pen, 2015 yılında, partisi ile DEAŞ arasında paralellik kuran bir gazeteciye tepki olarak sosyal paylaşım sitesinde terör örgütünün yaptığı üç infazla ilgili fotoğrafları yayımlamıştı. Tepkilerin ardından Amerikalı gazeteci James Foley'in infazına ilişkin fotoğrafı silen Le Pen, diğer ikisini ise kaldırmayı reddetmişti.
Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, İçişleri Bakanı olduğu dönemde, "Bu iğrenç fotoğraflar DEAŞ propagandası içerirken terör kurbanlarının anısına da saygısızlık teşkil ediyor." demiş ve suç duyurusunda bulunmuştu.
Paris'in Nanterre bölgesi savcılığı da Le Pen hakkında, "şiddet içeren görüntüleri yaydığı" suçlamasıyla soruşturma başlatmış ve AP üyesinin dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunmuştu.
BRÜKSEL / AA