Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın açıklaması yaptı. İkilinin gündeminde ağırlıklı olarak Suriye krizinin yol açtığı mülteci akını vardı. İki ülkenin kaderlerinin ortak olduğuna vurgu yapılan açıklamalarda Çipras, Türkiye'nin AB yolunda her zaman destekçisi olduklarını söyledi. Mülteci meselesiyle ilgili Alman Şansölyesi Angela Merkel'in de katılacağı üçlü bir zirve yapacaklarını belirten Davutoğlu ve Çipras Kıbrıs sorununda da iki tarafın pozitif olmasının konunun halledilmesi yolunu kolaylaştıracağını görüştüklerini dile getirdiler.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün yaptığı açıklamada ABD'nin Türkiye ile DAEŞ ve Suriye sınırındaki güvenliği sağlamaya yönelik operasyona başladığını belirtmişti. Ahmet Davutoğlu, bir muhabirin hatırlatması üzerine Kerry'nin açıklamalarına yanıt verdi. Davutoğlu, ''Suriye krizi çözülmeden, dünyanın bu mülteciler sorunu başta olmak üzere meseleleri halletmesi de mümkün değil baş etmesi de mümkün değil. Her türlü alınabilecek tedbiri uluslararası koalisyon çerçevesinde ve tek taraflı olarak gerektiği zaman atarız. Bu bağlamda bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder." dedi.
Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
Şubat ayında Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nu toplayacağız. Yunanistan Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini hep destekledi.
Yunanistan ile depremlerimiz bile ortak. Bizler Atina ve Ankara'da sorumlu devlet adamları olarak önyargılı yaklaşımları ortadan kaldırmaya devam edeceğiz.
Ege'de istikşafi görüşmeler belli bir aşamaya gelmişti. Ama her ülkede de seçimler vardı. Orta sahada top çevirme yerine harekete geçmeliyiz.
Kıbrıs'ta pozitif katkı
Kıbrıs'taki müzakerelere katkı konusunda da pozitif katkılar gündemimizde. Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var.
Ben bir kez daha teşekkür ediyorum Yunanistan'a. AB'ye üyeliğimizi her zaman destekledi.
Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Mevkidaşlarıyla görüşüyor. İkili bir mekanizma oluşturacağız. Atılabilecek adımları önceden görüp insani gayretimizi arttıracağız.
Yunanistan'da mülteci zirvesi
Merkel'in Türkiye ve Yunanistan'ın içinde olduğu üçlü bir görüşme önerisini görüştük. İhtiyaç olması durumunda ben de Yunanistan'a ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyorum. Alexis beni Yunan adasına davet etti. Uygun bir zamanda orada olmayı umuyorum.
Çipras'ın konuşması:
Sayın Davutoğlu'na beni Türkiye'ye davetinden dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum. Ziyaretim kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Benim bu ziyaretim yeni ve iki ülke arasında ümit veren bir çerçeveyi temsil ediyor. İşbirliğimiz Avrupa'daki dengeleri değiştirebilir. Açık sorunlar mevcut. Bunu samimiyetimle itiraf etmem gerekiyorsa burada bir oluşum meydana gelmesi gerekiyor. Dün bir maç oldu ama bundan bir sonuç ortaya çıkmadı. İki ülke arasındaki güvene dayalı bir ilişki geliştirilebilir. Bizler atak futbol oynamak isteyen bir tarafız.
Mülteci sorunu iki ülkenin omzuna atılamaz
Bu ziyaretimin kritik dönemde gerçekleştiğini belirttim. Göçmen sorunu, göçmen akınları, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor. Bu konuda işbirliği yapmamız gerekiyor. Türkiye son yollarda bu konuda, göçmen akınlarından dolayı çok büyük bir yükün altına girmiştir. Buna ortaklaşa çözüm amacıyla bir yöntem bulmamız lazım. Bu ne sadece Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın sorunu.
Bunların nihai hedefi sadece Türkiye ve Yunanistan'da kalmak değil. Yunanistan'da 650 bin civarında göçmen geldi. Oradaki halkımız onları büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Karşılıklı anlayış ve işbirliği gerekli. İnsan tacirleriyle baş edebilmemiz için ortak mücadele etmemiz lazım. Bunları insanlığa bir küfür bir hakaret olarak değerlendiriyoruz. İnsanların hayatını yok sayıyorlar.
Bu kriz uluslararası kriz. Somut bir eylem çerçevesi içinde Türkiye ve Avrupa'nın işbirliğiyle bir çözüm adımı atılmalı. Göçmenlerin üçüncü ülkelere yasal yollarla yerleştirilmesi gerekiyor. Avrupa'da bu konudaki sorumluluğunu yüklenmesi gerekiyor. Bu yerleşim sürecinin net ve sonuç veren bir süreç olması gerekiyor. Bunun için göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarını engellemek için onlara yasal bir yerleşim teminatı vermemiz lazım.
Bugün Türkiye'de Yunan Sahil Güvenlik Komutanı Türk mevkidaşıyla iletişimin arttırılması için somut adımları görüşüyor.
Kıbrıs'ta bir fırsat var
Geri iade anlaşmasıyla ilgili detayları kendi aramızda değerlendirdik. Uzun yıllardır iki ülke arasında sorun olan konuları Ahmet'le görüştük. Bu konuda geç kalmamız gerekiyor. Kıbrıs'ta iki toplumun adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için cesaretlendirmeyi kararlaştırdık. Şu anda karşımızda bir fırsat var. Olması gerekinden fazla olumlu olmak istemiyorum tedbirli olmak istiyorum.
Ege'deki Türk savaş gemilerini konuştuk
Son 2 yıl içinde Yunan Hava Sahası'nda yaşanan ihlalleri görüştük. Türk savaş gemilerinin Ege'deki hareketlerini görüştük. Daha samimi bir diyalog çerçevesinde bunların hepsine bir çözüm bulunabilir. Ege'deki güvenlik ve işbirliğini sağlayacak yolu bulmalıyız.
Güven arttırıcı önlemler konusunda ticaret, ulaştırma, Selanik İstanbul arasında hızlı bir tren hattı konusunda İzmir'le aramızda sefer hattının oluşması açısında görüşmeler yaptık.
Ahmet'e Brüksel'de yapılacak zirvede Yunanistan'ın kendilerine destek vereceğini söyledim. Yunanistan, kendilerini tatil ya da başka bir şey için Yunanistan'da ağırlayamı umut ediyoruz. Yunanistan misafirperver bir halktır ve kardeşlik duyguları Türkiye'nin de hissettiğinizi biliyoruz.
Gazetecilerden sorular
Fasıllar açılması noktasında Rum tarafından blokaj var. Buna müdahaleniz olacak mı? Batı Trakya'da bir cami açılması konusunda bir müjde verecek misiniz 64. hükümet ne zaman açıklanacak? Kerry'nin açıklamaları sonrası kara operasyonu söz konusu mu?
Çipras: Trakya ile ilgili şunu söylemek istiyorum: Trakya farklı kültürlerin barışça bir arada yaşadıkları bir yer. Yunanistan'da onlarca cami var. Burada inançlarını karşılıyorlar. Şunu söyleyeyim Yunan hükümetinin almış olduğu bir karar var. Yunan vatandaşı müslümanlarla ilgili. Başkentte Atina'da bir cami açılması için bir karar var. Ama bunun Batı Trakya ile ilgili bir konu değil.
Daha önce de size söylediğim gibi Yunanistan AB sürecinde Türkiye'nin yanındadır. Tabii ki bu süreçte bazı koşulların da yerine getirilmesi gerekiyor. Fasılların açılması konusunda bazı gerekliliklerin yerine getirilmesini istiyoruz. Bunların ön şartlarının tamamlanması gerekiyor. Karşılıklı olarak komşu ülkemizin AB'ye dahil olması için bazı adımlar atılmalı. Kıbrıs bir AB ülkesidir. 26 üye devletin aldığı ortak kararlara dahil olmuş bir ülkedir. Önümüzdeki AB Türkiye görüşmesinde istek de yöntem de var.
Kerry'e yanıt: Kararı biz veririz
Davutoğlu: Suriye konusunda biz her zaman Türkiye'yi tehdit eden unsur olursa Türkiye kendi güvenliğini her durumda alır. Türkye sınırında da bugün terörist örgütlerin sadece DEAŞ değil, bütün örgütlerin oluşturduğu bazı riskler aşikar. Bazen koalisyon ülkeleriyle bazen de tek taraflı gerekeli adımları atar. Suriye krizi çözülmeden, dünyanın bu mülteciler sorunu başta olmak üzere meseleleri halletmesi de mümkün değil baş etmesi de mümkün değil. Her türlü alınabilecek tedbiri uluslararası koalisyon çerçevesinde ve tek taraflı olarak gerektiği zaman atarız. Bu bağlamda bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder.
Sayın Cumhurbaşkanımızdan hükümeti kurma görevini aldım. Bugün MYK'yı toplantıya çağırdım. Ve sayın Cumhurbaşkanımızla görüştükten sonra hükümetimizi kamu oyuna ilan edeceğiz.
Çipras: Göçmenlerin kimlik tespitinin yapılmasından sonra hot spor terminolojisini öneren biziz. Türkçe ve Yunanca zengin bir dildir. Bunu doğru tanımlayan kelimeler bulabiliriz. Ağırlama merkezi kimlik tespit merkezleri diyebiliriz. Karşı karşıya kaldığımız sorun Yüzbinlerce insanın evlerinden edilmesi sorunudur. Bu sorun güvenlik politikalarıyla çözülemez. Her şeyden önce insanların Yunanistan'a nakledilmesi meselesini konuşmamamlıyız. Bu insanların neden göç ettiklerini anlamalıyız Orta Avrupa'yı neden arzu ettiklerini konuşmalıyız. Eğer meselesi çözülmezse bu sorun devam eder.
Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki müzakereler noktasında özellikle dikkatimizi yoğunlaştırmamız gereken nokta Avrupalılar'ın bu konudaki yükü Türkiye ile paylaşmaları gerektiği konusudur. Gidecekleri bölgelere yerleştirilmesi için göçmenlerin de güveneceği çözümler üretilmeli. Burada polisiye önlemleri insan tacirlerini ortadan kaldırmak için kullanmalıyız.
Mültecilerin hayatını kaybetmemesi için planınız var mı?
Davutoğlu: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gereğini yapmadığı için milyonlarca insan aç susuz Türkiye'ye buradan da Avrupa'ya geçebilmek için çaba içinde. Kimse bebeğini alıp da denize açılmak istemek. Bize nasıl çözeceğiniz sorusundan daha çok bizim Yunanistan ve Türkiye olarak Avrupa'ya bu konuda neden çözüm üretemediniz, hiçbir karar alamadınız diye sormamız gerekiyor. Soruyu doğru yere sormak lazım. Türkiye'ye dönüp bu konuda çözüm çağrısında bulunmak bütün Türkiye'yi bize yüklemek demektir ki biz bu yükü taşıdık.