Davutoğlu: Soğuk Savaş önümüzde bariyerler oluşturdu

Başbakan Davutoğlu Uluslararası Türk Akademisi konferansında açıklamalarda bulundu. Soğuk savaşın ortaya çıkardığı sınırların Türkiye ile bölgenin arasına bariyer çektiğini söyleyen Davutoğlu Kazakistan'dan Çin'e kadar uzanacak ticaret yolları için "Barış yolları olacağına inanıyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan'da konuştu. Davutoğlu Avrasya'da barış ve istikrar ortamının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Başbakan İpek Yolu üzerine yeni bir kitap yazma aşamasında olduğunu da açıkladı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;

Yeni bir kitap yazma sürecindeyim. İpek Yolu üzerine. Siyasi rekabet bu coğrafyayı böldü. Tarih modern dönemde de buralardan aktı. Coğrafyanın doğallığının kaybolduğu dönemde. Soğuk Savaşın ortaya çıkardığı sınırlar önümüzde bariyerler oluşturdu.

"Barış ve istikrarı istiyoruz"

Etkileşim kesildi. Soğuk Savaşın ardından yeni dezavantajlar, yeni imkanlarla gündeme geldi. Eski İpek Yolu'nun şekillenmesi bizim elimizde. Daha yoğun, ekonomik, enerji, halkları bağlayan ilişkiler üzerine kuracağız. Bizim amacımız Avrasya coğrafyasında barış ve istikrarın egemen olmasını istiyoruz. Buranın çatışma ortamından çıkması için elimden gelen tüm gayreti gösterdik. 

Türkçe'nin birçok lehçelerinin yaygın olduğu noktalarda birçok deprem yaşandı, yeni devletler kuruldu. Bu coğrafyanın risklerini minimize eden bir yol takip etmeliyiz. Biz eski İpek Yolu'nun yeniden inşa edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Çin ile stratejik anlaşma

Çin'den başlayıp Türkiye'ye, Türkiye'den Avrupa'ya kadar ulaşacak orta koridor hattına önem veriyoruz. Çin ile G20 toplantısı esnasında bu İpek Yolu kuşağı üzerindeki stratejik perspekti üzerine bir anlaşma imzaladık. Türkiye'de Kars'tan İstanbul'a hızlı tren için çalışıyoruz ve bu hat Londra'ya kadar uzanıyor. Bu hattın doğu tarafını Kazakistan üzerinden Çin'e ulaşmasını istiyoruz. Biz bu yolun bir barış yolu olacağına inanıyoruz. 

"Ortaasya'yı Akdeniz'e bağlamak istiyoruz"

Yeni proje ile Karadeniz'i karayolu ile çevrelemeyi düşünüyoruz. Bunun yanında petrol hatlarına önem veriyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına Kazakistan'ın bağlanmasıyla Ortaasya'yı Akdeniz'e bağlamak istiyoruz. Bu yeni dönemde barış inşa etmenin yolu ülkeleri birbirine bağlamaktan geçmektedir. Türkiye'nin limanları Kazakistan'ın limanlarıdır. 

Başbakan Davutoğlu'nun kitapları

"Alternative Paradigms: The Impact of Islamic and Western Weltanschauungs on Political Theory". University Press of America, 1993

"Civilizational Transformation and the Muslim World". K.L., Quill, 1994

"Tarih İdraki Oluşumunda Metodolojinin Rolü: Medeniyetlerarası etkileşim açısından dünya tarihi ve Osmanlı". Divan Dergisi, 1999/2

"Rewriting of Muslim Politics in the 20th Century: A Retrospective". Border Crossings (ed. Fred Dallmayr, Lexington, 2000, 91-112)

"Stratejik Derinlik: Türkiye'nin Uluslararası Konumu'". Küre Yayınları, 2001

"Küresel Bunalım". Küre, 2002.

"Osmanlı Medeniyeti: Siyaset İktisat Sanat". Klasik, 2005

"Teoriden Pratiğe:Türk Dış Politikası Üzerine Konuşmalar". Küre Yayınları, 2013

 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Başbakan Davutoğlu AK Parti grubunda konuştu

Güncel Haberleri