Başbakan Ahmet Davutoğlu, Memur-Sen 5. Olağan Genel Kongresi'nde konuştu. Memur-Sen ve üyelerine teşekkür eden Davutoğlu, "katsayı ve başörtüsü zulmü", 27 Mayıs e-Muhtırası, parti kapatma davaları ve Gezi olaylarıyla provokasyon yapıldığında da Memur-Sen'in sesiz kalmadığını vurguladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Memur-Sen'in sendikal hareketinin, 1 Mayıs'ta da 27 Mayıs'ın ertesi günü de 17-25 Aralık'tan sonra da 28 Şubat'ta da ayakta olduğunu dile getirdi.
Davutoğlu, birilerinin, millete yukarıdan, tepeden baktığını ifade ederek, "Anayasayı yazarken önce devlet dediler, yine anayasa yazarken önce bürokrasiyi ve bir anlamda devletin bürokratik elitini savunan kavramlaştırmalar getirdiler. Bir cümle özgürlükten bahsettiler, 5 cümle o özgürlüğün nasıl kısıtlanacağından bahsettiler" dedi.
"Demokrasiye karşı kurulan tuzakları birer bire kırdık"
Sendikal haklar için de durumun böyle olduğunu aktaran Davutoğlu, kendilerinin 12 yılda demokrasiye ve milli iradeye karşı kurulan tuzakları birer birer kırdıklarını ve bugünlere geldiklerini vurguladı. Davutoğlu, şunları söyledi:
"Yeni Türkiye derken kastettiğimiz şey, tarihin derinliğinden gelen eskimez kültürümüzün üzerinde, yepyeni bir geleceğe yürümektir. Bu geleceğe yürümenin anahtar kavramı da insan onurudur. Devlet, insan onuruna saygı gösterdiği zaman meşruiyet kazanır. İnsan onuruna saygı göstermeyen hiçbir siyasal yapı meşru değildir. İnsan onurunu ve bu arada da emeğin onurunu korumayan hiçbir siyasal yaklaşım da kalıcı olamaz. İşte bu demokrasi mücadelesini kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz."
Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran'ın bu bakımdan kritik bir eşik olduğuna işaret ederek, seçimlerin, demokrasi mücadelesinde hep beraber daha ileri bir aşamaya, daha evrensel standartlarda demokrasiye ve özgürlük alanına ulaşmaları için de büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Seçilmiş bir siyasi olarak, kendilerine verilen emaneti taşıyan memurlar olduklarının altını çizen Davutoğlu, memurların ve bürokrasinin, Yusuf Has Hacip, Nizam'ül Mülk, Kınalızade, ahlak-ı aliye geleneklerindeki ehliyet ve liyakat esaslarına göre görevlerini yürüttüğünü dile getirdi.
"Ayırımcılık, iltimas kültürünü tümden yıkacağız"
"Bizim kültürümüzde, nepotizm yoktur" diyen Davutoğlu, "Ayırımcılık, iltimas kültürünü tümden yıkacağız. Tek bir esas var, ehliyet ve liyakat. Ehliyetin ve liyakatin olmadığı yerde başarı olmaz. 'Bu benim yakınımdır, bu benim akrabamdır, bu benim tanıdığımdır' diye, bir kültürle devlet yürütülmeye başlandı mı çöküşün izlerini görürsünüz. Osmanlı Devleti'nin yükseliş dönemlerinde de bütün devletlerin yükseliş dönemlerinde de en kritik özellik meritokrasidir, yani ehliyet ve liyakate duyulan saygıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, siyaset yapmak isteyenlerin, memur vasfından çıkması ve siyaset alanına girmesi gerektiğini, bunun güzel bir örneğini Ahmet Gündoğdu'nun verdiğini, siyasete girerken bütün memur vasıflarından, seçilmiş iradenin parçası olmak için sıyrıldığını söyledi.
"Birlikte inşallah siyaset yolunda yürüyeceğiz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerini kullanan Davutoğlu, milletten alınan iradeyi kamu otoritesi anlamında kullanma yetkisi peşinde olan kişilerin siyaset meydanına çıkması gerektiğini söyledi.
''Kimse bize tepeden konuşamaz''
Başbakan Davutoğlu, "İster taşıdığı dini kimlikle Papa ister Avrupa'da son dönemde artan ırkçılığın neredeyse sesi haline gelmiş olan Avrupa Parlamentosu kimse bize tepeden konuşamaz, kimse bize kibirle konuşamaz. Kibirle konuşana izin vermeyiz" dedi.
Davutoğlu, "Bizimle konuşacak olan göz mesafesinden konuşacak. Bizimle göz mesafesinden konuşacak olanla herkesle her şeyi tarihi de geleceği de konuşuruz. Ama bir milim dahi göz mesafesinin üstüne çıkanla hiçbir şey konuşmaz, hiçbir gücün karşısında eğilmeyiz." şeklinde konuştu.