Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde Anayasa için uzlaşma mesajı

İktidar ile muhalefet arasındaki yeni Anayasa görüşmesinden umut veren mesajlar çıktı. Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından AK Parti ve CHP adına yapılan açıklamalarda, darbe anayasasını ortadan kaldırmak için tam mutakabakat sağlandığı ifade edildi. Görüşmede Başkanlık sistemi de gündeme geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı arasında saat 13.00'te başlayan görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, 12 Eylül Darbe Anayasası'nı değiştirmek için işbirliğine hazır olduklarını söyledi ve bu konuda uzlaşmaya vardıklarını belirtti.

Çelik: Tam bir mutabakat var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Ömer Çelik de, verimli bir görüşme yaptıklarını dile getirerek, "Mevcut anayasanın değişmesi konusunda tam bir mutabakat var" dedi. Çelik, Davutoğlu'nun görüşmede Başkanlık sistemini de gündeme getirdiğini söyledi.

4 başlıkta mutabakat

İki lider Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yeniden toplanması, 12 Eylül yasalarının kaldırılması, TBMM İç Tüzük Komisyonu'nun çalışmalarına devam etmesi ve AB reform yasalarına destek konusunda mutabakata vardı.

İşte Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından yapılan açıklamalar...

Haluk Koç'un açıklamalarından satırbaşları; 

Sayın Başbakan, beraberindeki heyetle birlikte 2 saat 15 dakika kadar süren bir ziyarette bulundu. MHP ziyaretinden sonra kendisi sanırım daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacaktır. Anayasa uzlaşma komisyonu çalışmaya devam edecek. 12 Eylül mevzuatının ayıklanmasında uzlaşmaya varıldı. TBMM'ye gelece olan reform paketine CHP desteğini sürdürecek. 

Kılıçdaroğlu Başbakan Davutoğlu'nu kapıda karşıladı.

"Başkanlık sitemi ile ilgili pozisyonumuzu koruyoruz"

Başkanlık sistemiyle ilgili biz kendi poziyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Sayın Başbakan iyi niyetini koruyor, diyaloğa açığız. Sayın Kılıçdaroğlu’da tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan’da tutuksuz yargılamanın olması gerektiğini ifade etti.

Haluk Koç: Uzlaşmaya varıldı

"CHP desteğini sürdürecek"

Birinci sınıf demokrasiye uygun bir anayasa yapılmak isteniyor. Sayın Kılıçdaroğlu temel yasa ya da torba yasadan şikayetçi. İç tüzük çalışması var. Önemli olan son husus vize muafiyeti konusunda görüşler ortaya konmuştur. CHP desteğini sürdürecek"

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesini çok sayıda gazeteci takip etti. 

Ömer Çelik'in açıklamalarından satırbaşları:

Darbe anayasasını değiştirmek için mutabakat var

''Sayın Kılıçdaroğlu'na ve heyetine karşılamada gösterdiği nezaket ve iyi niyet için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son derece değerli bir görüşme oldu. Mevcut anayasanın değişmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat var. Beyin fırtınası oldu, asıl konu yeni anayasaydı. Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.

''Uzlaşma komisyonu yeniden hayata geçsin istiyoruz"

AB konusu da gündeme geldi. Sayın Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir. İçtüzük de ele alındı. Meclis'in çalışma biçimi gözden geçirilmeli.

''İçtüzüğün değişmesi konusunda anlaşma zemini var"

TBMM İçtüzüğü'nün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı. MHP ile de görüştükten sonra geniş değerlendirme olacak.

''Son derece verimli bir görüşme oldu"

Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül darbe düzeninden kalan mevzuatın temizlenmesi konusunda yüksek irade ortaya çıkmıştır. Türkiye anayasa yapmaya hazır.

''Başbakanımız Başkanlık sistemini ayrıntılı şekilde anlattı"

Başkanlık sistemi Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP’nin önerisinin tartışılması gerektiği öne çıktı. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, halkın devlet yönetiminde etkin olmasının biz başkanlık sistemiyle olacağını, onlar da parlamenter sistemle olacağını söylediler.

Ayrıntılı değerlendirme MHP ile görüşmeden sonra 

Türkiye'de yargı bağımsızlığını temin etmek konusunda, kuvvetler ayrılığını düzene getirme konusunda, parlamentonun daha çok özne olması konusunda en önemlisi de halkın devlet yönetiminde öne çıkması konusundaki bir başkanlık sistemini öne sürdük. Onlar da bunun parlamenter sistemiyle olabilecğeini söyledi. Gerçek anlamda bunu tartışmak istiyoruz. Her sistemin olumlu olduğu gibi olumsuz örnekleri de var. Önemli olan sistemin nasıl daha güçlü olacağını tartışmaktır.  MHP ile de görüştükten sonra daha geniş bir şekilde ele alınacak. 

HDP ile görüşmenin iptali

Biz Meclis'te olan her siyasi partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP'den de randevu istedik. Ama yöneticilerinin anayasa meselesinde gayriciddi bir tutum takınmaları Başbakanımıza karşı saygısızlık bu randevu iptalinin sebebidir. 4 Ocak'ta da MHP ile görüşeceğiz. Liderlerle ihtiyaç duyulduğunda yine görüşülür.

''Federal ya da özerk yapılara ihtiyaç yok"

Türkiye'nin federal ya da özerk yapılara ihtiyacı yok. İki meclisli bir sistem öngörmüyoruz.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Davutoğlu - Bahçeli görüşmesinde yeni Anayasa uzlaşması
Davutoğlu yarın Bahçeli ile yeni anayasayı görüşecek
Başbakan Davutoğlu'ndan yeni yıl mesajı

Güncel Haberleri