Davutoğlu: Dikleşene 'önce göz hizasına in' deriz

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Göz mesafesinde kim bizimle ne konuşmak isterse konuşuruz ancak bir santim bile yukarı çıkmaya kalkana “önce göz hizasına in” deriz" dedi

[Karar]

Başbakan  Davutoğlu "Göz mesafesinde kim bizimle ne konuşmak isterse konuşuruz ancak bir santim bile yukarı çıkmaya kalkana “önce göz hizasına in” deriz" dedi

Davutoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları:

Tarihimizle yüzleşmeye hazırız ama bize kibirle yaklaşana hiçbir şekilde boyun eğmeyiz. Her şeyi konuşalım acıları paylaşalım. Göz mesafesinde kim bizimle ne konuşmak isterse konuşuruz ancak bir santim bile yukarı çıkmaya kalkana “önce göz hizasına in” deriz. Ümit ederiz ki Çanakkale’de bugünkü tabloda parlamentolar, Sayın Papa ders alır ve refah bölgesi oluşturmak için birlikte çalışırız.

Şehirlerimiz vahşice kültürlerini kaybettiler

Son 100-150 yıl içinde özellikle 60-70 yıl içinde kadim şehirlerimiz vahşice kültürlerini kaybettiler. Tahribata uğradılar. Çocukluğumuzun Konya’sını hepimiz hazırlarız. Hala o kültür mevcudiyetini şehirlerimizde sürdürüyordu. Ama birkaç gelişme şehir kültürünün sarsılmasına neden oldu.

Bunlardan bir tanesi geleneksel evlerden apartmanlara geçişin modern kültüre geçiş olarak görülmesi. İkincisi şehirleşme ile gelen göç. Köyden kente öyle bir göç yaşanmadı ki mahalle kültürü değişti yeni bir kültürel sentez oluşmadan değişim oldu. Taşıtları araçların daha önce olmadığı kadar, ki doğal bir şekilde ancak planlı olmadı.

Manevi merkezler şehirlerin dışına itildi

Önemle görülen manevi merkezler şehirlerin dışına itildi. İstanbul’da Süleymaniye Cami’nin şehrin aksının dışında kalması gibi benzer olaylar yaşandı. Bizim dönemimizde şehrin yapısını korumaya sonra şehrin gelişmesine ihtiyaç hissedilen yerlerde yaşanabilir mekanlar oluşturalım istedik.

Konya ilim merkezidir

Konya ilim merkezidir, tarım, ticaret, sanayi, ulaştırma merkezidir. Şimdi de enerji merkezidir. Bir şehir bütün bunları barındırmasıyla şehir dokusunu koruması önemlidir.

Mevlana’nın huzuruna parayla gitmek zilletti 

Bütün şehirlerimiz kıymetli ve gözümüzün bebeği gibi korumamız gereken şehir kültürlerimiz var. Bazı uygulamalarda sembolik gibi gelebilir ama HZ. Mevlana’ya girişinin ücretsiz olmasıdır. Aynı şey Hacı Bektaşi Veli için de geçerli. HZ. Mevlana’nın huzuruna parayla gitmek zilletti bizim için ve bunu kaldırdık.

Konya'da 5 üniversite var

Bir üniversite vardı iktidara geldiğimizde şimdi 5 üniversite var. Buraya gelerek Konyalılık vasfını kazanan öğrencileri düşünmek lazım. Kentsel dönüşüm Büyükşehir Belediyesi’ne verilen bir emanettir. Kentsel dönüşüm kesinlikle dikey değil insanların birbirini görebileceği şekilde yatay yapmamız lazım.

Bütün şehirlerde strateji belirleyeceğiz

Ulaştırmayı şehir dokusuna zarar vermeden yeni akışa oturtmamız lazım. Bu tür tarihi şehirlerde insan akışının rahat olması lazım. İşte bütün bunları sağlamak üzere yoğun şekilde çalışıyoruz. Sadece Konya’mıza yönelik atılım değildir. Benzer nitelikteki bütün şehirlerde strateji belirleyeceğiz. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Davutoğlu: Diyanet'ten ne istiyorsunuz?

Güncel Haberleri