Davutoğlu: Bu ülkeyi kimseyi böldürtmeyeceğiz

Başbakan Davutoğlu, 23 Nisan özel gündemle toplanan oturumunda konuştu. Omuz omuza mücadele vurgusu yapan Davutoğlu, "Kimse bu topraklara göz dikemeyecek. Bölmek isteyenlere böldürtmeyeceğiz. Allah birliğimizi beraberliğimizi daim etsin" dedi. Kut-ül Amare savunmasını da hatırlatan Davutoğlu, Kut-ül Amare'yi emperyalistlere karşı Ortadoğu halklarının omuz omuza verdiği son savaş olarak tanımladı.

TBMM Genel Kurulu açılışının 96'inci yılı nedeniyle özel gündemle toplandı. Başbakan Davutoğlu, 23 Nisan özel gündemle toplanan oturumunda konuştu. Davutoğlu, "Kimse bu topraklara göz dikemeyecek. Bölmek isteyenlere böldürtmeyeceğiz. Allah birliğimizi beraberliğimizi daim etsin" dedi. TBMM Genel Kurulu açılışının 96'inci yılı nedeniyle özel gündemle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'ndaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel oturumunu izlemek üzere, Meclis'e geldi.

Erdoğan, Meclis'te TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı kıtasını selamlayan Erdoğan'ı, Şeref Kapısı önünde de TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradan özel oturumu izlemek üzere Genel Kurul'daki locasına geçti.  Genel Kurula Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile tokalaştı.

Genel Kurul'a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da katıldı.

Salona ilk gelen lider Devlet Bahçeli olurken, ardından Kemal Kılıçdaroğlu geldi. HDP Eş Genel Başkanları özel oturuma katılmazken, oturumu az sayıda HDP'li milletvekili izledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu salona AK Parti'li milletvekillerinin alkışları eşliğinde girerken, oturum açıldığı anda Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Partili milletvekillerinin eşliğinde salona girdikten sonra Genelkurmay Başkanı Akar ve kuvvet komutanları yerine oturduktan sonra İstiklal Marşı okundu.

KAHRAMAN: ORTAK HEDEFİMİZ DEMOKRASİ

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "23Nisan iki açıdan önemlidir; milli egemenlik kavramına yaptığı vurgu ve tüm çocuklara armağan edilmiş bir bayram olmasıdır. TBMM milli iradenin tek temsilcisi olması itibariyle ülkemizdeki bütün kurum, kuruluş ve şahısların iradesinin üstündedir. Bu Mecliste milletvekillerinin ortak hedefi demokrasi üstünlüğüne inanarak, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, ay yıldızlı bayrağımızın dalgalanması için çalışmaktır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis'te 23 Nisan dolayısıyla bir konuşma yaptı. 

KUT-ÜL AMARE ORTADOĞU HAKLARININ OMUZ OMUZA VERDİĞİ SON SAVAŞTIR 

Çanakkale savunması insanlık onurunun direnişiydi. Yüz yıl önce bu meclis ulusla toplanmıştı. Meclis'in üyelerinin hepsi ülkemizin işgal altında kalmış topraklarından gelen insanlardı. O dönem topraklarımızın çoğu işgal altındaydı. Dersimli Diyap ağa bir taraftaydı, Rumeli çocuğu şairimiz Mehmet Akif Ersoy bir diğer tarafta, Diyarbakırlı milletvekili Mehmet Zülfi Tiğarel bir başka köşede, Erzincanlı Nakşi Şeyhi Şeyh Hacı Ahmet Baysoy yine buradaydı. Her biri farklı hikayelere sahipti fakat hepsinin şahsi hikayeleri bir tarafa ortak bir hikayeleri vardı. Zorlu savaşların içinden çıkıp gelmişti hepsi.

Meclisin adı Gazi Meclis oldu sonra. Çünkü hepsi gerçek birer gaziydi. Çanakkale'de İstanbul'u savunmuşlardı, Kut-ül Amare'de Bağdat'ı savunmuşlardı. Çok açık bir ifadeyle söylüyorum bunu Çanakkale savunması sadece bizim milletimizin İstanbul savunması değil, bütün kadim değerlerin Emparyalistlere karşı şanlı bir direnişiydi. Kut-ül Amare aynı Çanakkale'de İstanbul'u savunmak gibi Bağdat'ta Ortadoğu halklarının omuz omuza verdiği son savaştı.

Siyasi düşüncelerimizi bir kenara bırakalım. Bu ülkenin istiklali için omuz omuza mücadele edelim. Bu ülkenin kaderi birdir. Ya hep beraber var olacağız, ya hep beraber öleceğiz. Bu Meclis bütün baskılara rağmen özgürlüğü savundu. Hep beraber çok güzel bir geleceğe yürüyeceğiz. 

BU ÜLKEYİ BÖLDÜRMEYECEĞİZ

Kimse bu topraklara göz dikemeyecek. Bölmek isteyenlere böldürtmeyeceğiz. Allah birliğimizi beraberliğimizi daim etsin. Tekrar bütün milletimizin Milli Egemenlik bayramını kutluyorum, çocuklarımızın bayramını kutluyorum.

Davutoğlu'nun ardından kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın Meclis'te olmaması üzerine HDP adına Çağlar Demirel konuştu. Son olarak da Meclis kürsüsüne MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi.

KILI.ÇDAROĞLU: EGEMENLİK, EN SON FERDİNE KADAR BÜTÜNM ULUSUNDUR

Ulusal egemenliğin çoğulcu bir rejim, temsilde adalet ve hukukun üstünlüğü meselesi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu, yasaların, yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildikleri bir sistem, çoğulcu bir sistem değildir. 'Sandıktan çıktım ne istersem yaparım' anlayışı, ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz. Çünkü ulusal egemenlik, sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram değildir. Egemenlik, en son ferdine kadar bütün ulusundur; kayıtsız şartsız milletindir. Hiçbir güç, kaynağını nereden aldığını iddia ederse etsin, milletin üzerinde vesayet kuramaz; kurmaya çalıştığı vesayetin kaynağı olarak da bizzat milletin kendisini gösteremez. Böyle bir yönetim tarzı, demokrasi ve cumhuriyet ilkeleriyle de bağdaşmıyor. 

BAHÇELİ: BU TOPRAKLARI VATAN YAPTIK, NAMUS YAPTIK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "23 Nisan 1920’de küllerimizden yeniden doğduk. Bu toprakları vatan yaptık, namus bildik. Gemileri yaktık, gidecek, yerleşecek, sığınacak başka bir vatan olmadığını kanımızla, canımızla teyit ve tescil ettik." dedi.

Milli Mücadelenin, Mondros’la başlayıp Lozan sonrasına kadar genişleyen uzun, yorucu ve kavurucu bir sürecin özeti olduğunu belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

"Ordular kuran, ordular yöneten, Türk milletinin egemenlik haklarını cansiperane temsil eden Meclisimiz bu yüzden Gazi’dir ve bu unvana fedakarlıklarla layık bulunmuştur. Millet yaşadıkça çarenin tükenmeyeceği, umutların sönmeyeceği, imkansızlıkların bahane olmayacağını İlk Meclis'in saygın temsilcileri yaşayarak göstermişlerdir. Ayrışmanın yolları asla aranmamış, bir arada yaşamanın kudretine bağlanılmış, bin yıllık kardeşlikte karar kılınmıştır. Bugünlerde aziz milletimizi temsil makamında bulunan bizlere örnek olacak, yolumuzu aydınlatacak tutum ve davranışların kaynağı İlk Meclisimizin ruh kökünde, asil üyelerinde ziyadesiyle mevcuttur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Tarihçi Prof. Dr. Strachan: Gelibolu ve Kut'ül Amare'deki yenilgiler İngilizler için olağan dışıydı
Erdoğan'dan Ateşyan'a '1915' mesajı
Erdoğan, Beştepe'de çocukları kabul etti

Güncel Haberleri