Davutoğlu Biden'la, Fidan ve Sinirlioğlu İbadi'yle görüştü

Başbakan Davutoğlu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la Musul'u görüştü. Davutoğlu - Biden görüşmesi sırasında Sinirlioğlu ve Fidan da Irak Başbakanı İbadi'yle bir görüşme gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde Ankara - Bağdat - Washington hattında yoğun diplomasi yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la görüşürken, Bağdat'ta temaslarda bulunan MİT Müsteşarı Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu da Irak Başbakanı İbadi'yle görüştü. 

Başbakan Davutoğlu, Irak bağlantılı gelişmeler hakkında karşı tarafın talebi üzerine ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı.

Biden'ı bilgilendirdi

Başbakan Davutoğlu, DAEŞ terör örgütüyle mücadele kapsamında Başika'da kurulmuş olan eğitim tesisinde 2015 Mart ayından bu yana yürütülen eğitim faaliyeti ve buradaki eğitimcilerin ve kampın güvenliği için alınan tedbirler konusunda Biden'ı bilgilendirdi. Davutoğlu, görüşmede Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini büyük bir hassasiyetle savunduğunu ve aynı hassasiyeti tüm ülkelerden beklediğini vurguladı.

Sinirlioğlu ve Fidan İbadi'yle görüştü

Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele bağlamında dost Irak Hükümeti'ne, Bağdat'la eşgüdüm içerisinde katkı vermeye devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, bu hususları bir mektupla Başbakan Ebadi'ye ilettiğini ayrıca, halihazırda Bağdat'ta bulunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'ın Başbakan Ebadi ve Dışişleri Bakanı Caferi ile bir araya gelmekte olduğunu da kaydetti.

Başbakan Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın gelişmelere göre yeniden temas etme hususunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Fidan ve Sinirlioğlu'nun İbadi görüşmesi

Irak Başbakanı İbadi, Bağdat'ta bulunan MİT Müsteşarı Fidan ve Sinirlioğlu ile Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını görüştü

Basın ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan İbadi'nin, MİT Müsteşarı Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ile Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını görüştüğü belirtildi.

İbadi 'çekilin' çağrısını yineledi

Açıklamaya göre İbadi, Türk heyetine, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan "krizin" çözülmesinin, "Türk güçlerinin tamamen Irak topraklarından çekilmesine" bağlı olacağını iletti.

Türk güçlerinin Irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edildi.

Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı

Öte yandan Türk heyetinin, Türkiye'nin Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğu ve terör örgütü DAEŞ ile mücadelesinde yanında olacağını aktardığı kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Davutoğlu Biden'la IŞİD'le mücadele ve Musul'u görüştü
Fidan ve Sinirlioğlu Irak Başbakanı İbadi ile görüştü
Erdoğan: Musul'daki askerlerin geri çekilmesi söz konusu değil

Güncel Haberleri