Davutoğlu: Ankara saldırısının faili YPG'li Salih Neccar

Başbakan Davutoğlu Ankara'da askeri servis araçların hedef alan saldırı sonrası Genelkurmay Başkanlığı'na taziye ziyaretinde bulundu, ardından Karargah'ta açıklama yaptı. Davutoğlu, "Kesin bir şekilde bu saldırının Türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla, Suriye'den sızan YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmış bulunmaktadır" dedi. Başbakan, saldırıyı Suriye'den gelen YPG'li Salih Neccar'ın gerçekleştirdiğini, saldırıyla bağlantılı 9 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a, taziye ziyaretinde bulundu.

Davutoğlu dün akşam 18.31'de meydana gelen, askeri servis araçlarının içindeki personeli hedef alan terör saldırısı nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'na geldi. Davutoğlu'nu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akara kapıda karşıladı. Devletin zirvesi terör saldırılarına karşı birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Başbakan Davutoğlu açıklamalarından öne çıkanlar;

Terörün ne olduğunu en iyi biz biliriz. Terör bir ülkede kaos çıkarmak, insanların psikolojisini olumsuz etkilemek üzere yapılan eylemdir. Bu eylemler Türkiye'nin etrafındaki krizler arttıkça etkisini daha fazla gösterebilmektedir.

Dün yapılan saldırı hem aziz milletimize hem de Silahlı Kuvvetlerimizde şerefli bir görev yürütmekte olan asker ve sivil memurlarımıza yönelik olmuştur. Silahlı Kuvvetlerimize bir kez daha taziyelerimi ifade ediyorum. Saldırı sonrası cumhurbaşkanımızla saldırıyı değerlendirdik. İstihbarat topladık. Terör olayların failleri konusu tümüyle aydınlandı. Kısa sürede aydınlatan emniyet birimlerimize teşekkürü borç bilirim.

Davutoğlu, YPG'yi terör örgütü görmeyen ülkelere seslendi

PKK ve YPG'nin ortak saldırısı

Şu anda failler konusu tümüyle aydınlanmış bulunmaktadır. Kesin bir şekilde bu saldırının Türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla ve Suriye'den sızan YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmış bulunmaktadır.

İntihar saldırganı: YPG'li Salih Neccar

Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar isimli kişi Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur. İstihbari ve emniyet çalışmalarımız sonucunda 9 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma derinleşerek sürdürülmektedir. Bu saldırının her aşamasında katkıda bulunan bütün unsurlar tek tek ortaya çıkartılacak ve adalete teslim edilecektir.

Belgeleriyle ortaya konulacak

Elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar, bölücü terör örgütü, bunlar nerede...Bu detayları vermiyorum ama bizce malumdur ve bütün ülkelere de bu bilgiler aktarılacaktır. Bugün Dışişleri Bakanlığı'na talimat vereceğim, başta P5 üyeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacak ve 'YPG terör örgütü değildir' diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak.

Meclis'in çalışmaya devam etmesi

Dün bu terör saldırısı Meclisimize çok yakın bir yerde olmuş olmasına rağmen Meclisimizin çalışmalarını sürdürmüş olması takdire bence şayan bir gelişmedir. Grup Başkanvekillerimizle istişare ettiğimizde de kendilerine şu talimatı vermiştim: Tam da terör odaklarının temel hedefi siyasi hayatı, sosyal hayatı dumura uğratmak, yavaşlatmak, durdurmaktır. Her ne suretle olursa olsun kendisine TBMM milletimizin tevdi ettiği görevi yerine getirmek üzere oturumlarına ara vermeyecektir.

"Saldıyı kınamayanlar demokrasiden bahsetmesin"

Ortak bir deklarasyon yayınlama konusunda bir partinin gösterdiği uzlaşmaz tutumunu da buradan şiddetle kınıyorum. Terör konusunda dahi tavrını ortaya koyamayan, masum, akşam çocuklarıyla oturmak üzere görevini yapıp evine dönmek üzere olan insanlara bu saldırıyı kınamayanların insanlık vicdanından, demokrasiden bahsetme hakları yoktur.

"YPG masaya oturamaz, katil rejimle yer alabilir"

YPG bölücü terör örgütünün bir parçasıdır ve birlikte hareket etmektedirler. Bu saldırı bütün dünyaya açık bir şekilde bunu gerçekleştirmiş olsun. YPG terör örgütü değildir diyenlere belgeleriyle ortaya konulacaktır. YPG'yi sanki demokratik bir unsur gibi masaya davet etmek isteyen örgütlere de buradan, bu terör saldırısı sonrası bir kez daha sesleniyorum. Nasıl El Kaide masaya oturamazsa, nasıl DEAŞ masaya oturamazsa, terör örgütü olan YPG de masaya oturamaz. Eğer oturacak olursa, daha dün Suriye Temsilcisinin de ifade ettiği gibi, katil rejimle birlikte katiller arasında belki yer alabilir, o bizi ilgilendirmez.

"70 PKK'lı öldürüldü"

Terör örgütünün bu faaliyetinden bağımsız olarak operasyonlarımız devam ediyor. Bu çerçevede Haftanin kampına silahlı kuvvetlerimiz yoğun bir operasyonda bulundu. 70 civarında terörist etkisiz hale getirildi. Bunların arasında yöneticiler de var. İsimleri biz de mahfuz. Kesinlikle bu saldırının bedeli ödetilecektir.

"9 kişi gözaltında, yeni gözaltılar olacak"

Terör saldırısının gerçekleşmesi aşamasındaki seyirle ilgili bilgileri saklı tutuyoruz, soruşturma devam ediyor. İrtibatlı 9 kişi gözaltına alındı. Yeni gözaltılar olacak. Şu anda detaylı bilgiyi vermeyi doğru görmüyorum. Şehitlerimizin isimleri Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığımızca açıklanacak.

Dün Haftanin'de istihbari bilgilere dayalı kapsamlı bir operasyon yapıldı.  Biz fevri hareket etmeyiz. Bir oldu bittiye izin vermeyiz. En doğru yönetemlerle mukabelede bulunacağız. Meydan okuyanlara meydanı bırakmayız.

"Rusya'yı da bir kez daha uyarıyoruz"

YPG'yi ofis açarak destekleyen ülkeler var. YPG'ye destek veren Rusya'yı da bir kez daha uyarıyoruz. Rusya Ankara'daki saldırıyı kınadı, bu iyiye işaret ama kınama yetmez. Türkiye'nin saldırıya açık ve kırılgan bir pozisyonda olduğunu kimse sanmasın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ankara saldırısında Esad-PYD ortaklığı
Büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
Ankara saldırganı YPG'li Neccar'ın ailesi PYD'yi çalışıyor

Güncel Haberleri