Dalgalanan ekonomide kazanan Bitcoin oldu

ABD’deki seçim sonuçları, Brexit ve Ortadoğu’daki gelişmelerin meydana getirdiği kaos ortamı siber para birimi Bitcoin’e olan talebi artırdı. 2010’da 1 dolarla bin Bitcoin alınabiliyordu, bugün ise 1 Bitcoin ile bin dolar alınabiliyor.

İnternetin bankasız ve devletsiz para birimi Bitcoin, son 3 yıldaki dalgalanmaların ardından 2016 yılı sonunda bin dolar sınırını aştı. Sadece internet ortamında, dijital formatta üretilebilen Bitcoin’in 2008’de ortaya çıktığını hatırlatan Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat, sanal para biriminde o günden bu güne kadar iniş çıkışlar görüldüğünü anımsattı. Bu iniş çıkışlara rağmen Bitcoin’in genelde istikrarlı bir artış trendine sahip olduğunu savunan Polat, “2010 yılında 1 dolarla bin Bitcoin alınabiliyordu, bugün ise 1 Bitcoin ile bin dolar alınabiliyor” diye konuştu.

Polat, Bitcoin’in geçen yıl sonu itibarıyla dolar bazında yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğine dikkati çekerek, siber paranın 2016’da yaptığı büyük geri dönüşle yeniden yatırımcıların gözdesi haline geldiğini söyledi. Finans piyasalarında, Bitcoin’de son dönemde gözlemlenen yükseliş trendinin, Çin ve Hindistan kaynaklı yoğun alımlardan kaynaklandığını düşünenlerin olduğunu dile getiren Polat, bunu anlayabilmek için bölgesel ve küresel gelişmelerle birlikte para biriminin dünü, bugünü ve yarınına bakılması gerektiğini vurguladı. Polat, “Çin’de bu alımların sebebi, istikrarlı bir devalüasyon sürecine giren para birimi yuanın ülke dışına çıkışının kısıtlanması sonucu, ihracatçı, yatırımcı ve hatta sıradan Çin vatandaşlarının paralarının değerini korumak, yurt dışına para/sermaye transferi için Bitcoin’i en elverişli finans enstrümanı olarak tercih etmesinden kaynaklanan bir taleptir.

Hindistan’da ise tedavülden kaldırılan büyük banknotların yarattığı nakit sıkıntısı sonucu halkın bir harcama aracı olarak Bitcoin’e yönelmesi olarak anlamlandırılabilir. Benzer yönelim, geçtiğimiz aylarda aynı politikayı uygulayan Venezuela’da da görülmüştü” değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bu yol ‘Frexit’e çıkıyor
Türkiye’nin 4,5 trilyonluk bir ihtimali daha var
Fitch, İngiltere'nin notunu korudu

Ekonomi Haberleri